"Den digitala arbetsförmedlingen blir ett naturligt nästa steg då vi skapat en bra infrastruktur runt våra arbetsmarknadsinsatser", säger Abel Abraham, CSR-ansvarig på Hammarby fotboll och ansvarig för Samhällsmatchen. Foto: Sacharias Källdén

Hammarby startar digital arbetsförmedling

I spåren av coronakrisen vill Hammarby fotboll ta ytterligare ett kliv i sitt arbete med att hjälpa arbetslösa stockholmare till arbete. Målet är att kunna hjälpa 500 arbetslösa få jobb varje år.

  • Publicerad 10:10, 15 jul 2020

I februari kom runt 1 000 ungdomar och 25 företag till Tele2 arena för Sommarjobbsmässan – ett samarbete mellan Hammarby fotbolls Samhällsmatchen, Stena fastigheter och Stockholms stad. 34 av ungdomarna fick ett sommarjobb. Tillsammans med staden och Arbetsförmedlingen har klubben också anordnat karriärdagar de senaste åren.

Nu vill Hammarby fotboll och Samhällsmatchen ta initiativet ett steg längre och startar därför en digital arbetsförmedling i samarbete med Stena fastigheter.

– Vi har lyckats dra nytta av dragningskraften som finns kring fotbollen och runt Hammarby. Genom den kraften blir vi en förlängd arm eller det personliga nätverket många saknar, säger Abel Abraham CSR-ansvarig för Hammarby fotboll och Samhällsmatchen, i ett uttalande.

500 arbetstillfällen

Planen är att sjösätta den nya digitala satsningen i slutet av sommaren eller början av hösten.

Den digitala arbetsförmedlingen är tänkt att koppla samman arbetssökande unga med Hammarby fotbolls "hundratals partnerföretag" som söker arbetskraft. Om satsningen lyckas är tanken att den ska utvecklas och erbjuda extrajobb och sommarjobb även till företag utanför klubbens nätverk.

Samhällsmatchens målsättning är att i år hjälpa 100 personer till jobb och att 2025 hjälpa 500 personer till jobb.

– Nu behövs vi mer än någonsin. Därför tar vi det första steget mot att växla upp våra arbetsmarknadsinsatser ytterligare, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena fastigheter.

Om Samhällsmatchen

Samhällsmatchen är samlingsnamnet på Hammarby fotbolls insatser i samhället. Programmet tar avstamp i tre av FN:s 17 globala hållbarhetsmål: Hälsa och välbefinnande, Minskad ojämlikhet och Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.