Gubbängens IP. Foto: Ulrika Lind

Hammarby speedway slutar köra

Hammarby speedway som tvingas bort från Gubbängens IP på grund av bandyhallsbygget hittar ingen alternativ bana. Klubben drar sig därför ur all tävlingsverksamhet. – Jättetråkigt, säger ordföranden Robert Markenfelt.

  • Publicerad 12:25, 24 mar 2017

 

Läs också: Hammarby speedway tvingas lämna Gubbängen – kan tvingas lägga ner

 


Stockholms stad föreslog att klubben skulle flytta verksamheten till Gladö kvarn i Huddinge. Men Hammarby speedway tyckte att det var ett dåligt alternativ.

– Banan är inte godkänd för tävlingar och dessutom arrenderas banan av Eldarna. Vi hade ett samarbete med Eldarna där vi hade ungdomsverksamhet där tidigare men det brast 2014. Vi hade svårt att samarbeta, säger Robert Markenfelt.

Saknar ungdomsverksamhet

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) har tidigare sagt till Mitt i att just avsaknaden av barn- och ungdomsverksamhet är ett skäl till att Stockholms stad inte prioriterar Hammarby speedway.

– Eftersom de inte haft någon barn- eller ungdomsverksamhet på länge är vår bedömning att det är mer prioriterat att kunna använda ytan till fotboll sommartid och skridsko och bandy vintertid.

Fler ansträngningar

Robert Markenfelt framhåller att Hammarby speedway har ansträngt sig för att ha en ungdomsverksamhet. Det fanns skisser på en inomhushall för ungdomsspeedway vid Flaten som aldrig blev av. Klubben har också undersökt möjligheterna till att ha barn och ungdomsverksamhet i Veddesta.

– Men Västra MK vill att alla där ska köra i deras tävlingsväst, säger Robert Markenfelt.

”Omöjligt”

Att låta barn köra på Gubbängens IP har ” varit i stort sett omöjligt”

– Det är en svår bana även för vuxna förare eftersom den är så lång. Knattespeedway kör man på en betydligt mindre ungdomsbana, säger Robert Markenfelt.

Klubbstugan rivs

Hammarby speedway har städdag på Gubbängens IP på lördag. Klubben har redan sålt harvar och sladdar som har använts för att preparera banan. Klubbstugan som byggdes 2006 med kök, fyra kontorsplatser, toalett och förråd ska rivas. Senast den 31 mars ska klubben ha lämnat arenan.

– Det är ledsamt när en sådan klassisk bana går i graven. Alla i Speedwaysverige har varit där, tycker jättemycket om banan och att det är synd att den försvinner, säger Robert Markenfelt.

Hoppas komma tillbaka

Hammarby speedway fortsätter dock med sitt styrelsearbete.

– Vi lägger tävlingsverksamheten på is till 2018. Vi hoppas kunna komma tillbaka och köra på en annan bana. Nyköping kanske blir det bästa alternativet men ekonomiskt kommer det att vara en katastrof. Varken fans eller sponsorer kommer ju att följa med oss dit, säger Robert Markenfelt.

Mitt i har sökt Emilia Bjuggren på nytt för en kommentar. Men hon hälsar via sin pressekreterare att ”inte hänt något nytt” sedan Mitt i:s förra artikel och att hennes uttalanden där ”får sägas gälla fortfarande”.

Fakta

Speedway i Gubbängen sedan 1969

Det har körts speeedway på Gubbängens IP sedan 1969.

Hammarby speedway som bildades 2003 körde i elitserien 2013, landets högsta serie.

Den kommande säsongen skulle klubben ha kört i allsvenskan, landets näst högsta serie.

Visa merVisa mindre