Hammarby är på jakt efter det damallsvenska publikrekordet. Foto: Mostphotos

Hammarby mobiliserar inför heta derbyt

Ära, tre poäng och en chans att kunna titulera sig som ”bäst i stan”. Men också ett publikrekord. Det är vad som står på spel när Hammarby IF FF välkomnar Djurgården till Tele2 Arena på söndag.

  • Publicerad 16:47, 24 maj 2018

Hammarby IF FF har inlett säsongen i damallsvenskan svagt. På läktaren går det desto bättre. Laget toppar publikligan på drygt 2 000 åskådare per match. För lite, tycker klubben som nu kraftsamlar för att slå Linköping FC:s tio år gamla publikrekord på 9 413.

– Vi börjar närma oss 4 000 sålda, men vi vet av erfarenhet att man inte har som tradition att köpa förköp till matcher i damallsvenskan generellt. Sen finns det ju väldigt mycket platser kvar på arenan att köpa, så många väljer nog att göra det ganska sent, säger Markus Nilsson, vice vd, Hammarby Fotboll.

Hammarby vill visa vägen

De senaste åren har publiken strömmat till Tele2 Arena för att se Hammarbys herrar spela. Satsningen inför derbyt är en del i klubbens arbete att bygga intresse även för damlaget.

– Det förs ju en ständig diskussion kring huruvida det satsas eller inte satsas på damfotboll. Här vill vi visa att vi tar just den frågan på yttersta allvar. Förhoppningsvis kan vi vara en sorts katalysator för att andra ska våga ta samma steg, säger Markus Nilsson.

”Målsättningen är solklar”

Hur arbetar ni för att nå målet?

– Vi använder alla de kanaler som vi brukar, även om vi har växlat upp lite grann. Bland annat har vi bjudit in alla ungdomslag i Stockholmsfotbollen.

Når ni hela vägen fram?

– Ja, men det tror jag. Vi hade 2 500 på plats i premiären på Hammarby IP där vi vanligtvis spelar, så med lite bra väder så är jag helt övertygad om det är mycket folk som köper biljetter här de sista dagarna. Sen hur långt det räcker får vi se, men målsättningen är solklar.

Laddar upp mot Linköping

Hammarby laddar upp inför derbyt med att möta Linköping på torsdagskvällen. Då spelar även Djurgården hemma mot Limhamn Bunkeflo. Efter fem spelade matcher står de båda Stockholmslagen på sex poäng.