Hammarby Baskets Kenny Pohto flyttar till USA

Han började spela basket i Hökarängsskolans lilla gympasal som 7-åring. Nu är Kenny Pohto från Sköndal 16 år, mäter 207 centimeter i strumplästen, och redo för ett stort steg i basketkarriären. I torsdags landade han i Kansas, USA, för att börja på high school.

  • Publicerad 13:00, 31 aug 2018

– Mina förväntningar är att det kommer att vara mycket snabbare, tuffare och ett mer fysiskt motstånd. Helt ärligt så är det ganska nervöst för att det är ett helt nytt land och jag känner ingen där men jag tror att allt kommer att ordna sig, jag måste bara anpassa mig, sa Kenny Pohto till Hammarby Baskets hemsida innan han flög iväg västerut.
Joakim Samuelsson, klubbchef i Hammarby Basket och coach i Kenny Pohtos lag HU16 de senaste åren, minns när Sköndalskillen började spela i klubben som 7-åring.

”Han var lång redan då”

– Jag var själv ute i skolorna när vi skulle starta 02-lag. Jag sa ju åt alla att de borde börja med basket, men det är klart att jag la märke till Kenny där han satt i skolbänken. Han var lång redan då, säger han.
I början kunde Kenny vara dominant tack vare sin storlek, men med tiden har han utvecklat andra starka egenskaper.
– Han har tränat mycket för att bli så här bra. Bollsinne och spelförståelse har förbättrats hela tiden.

Många ville ha talangen från Sköndal

I dag anses Kenny Pohto vara en av Sveriges allra största baskettalanger födda 2002 och han hade många erbjudanden att ta ställning till.
– Vi ville gärna ha honom kvar, då skulle han ha spelat i vårt division 1-lag, men det fanns mycket annat också. Flera basketgymnasier i Sverige, klubbar i Europa ville ha honom, och flera olika skolor i USA, säger Joakim Samuelsson.
Till slut föll valet på USA och Sunrise Christian Academy High school i Kansas, dit han alltså flyttade i torsdags.

Vill bli proffs, allra helst i NBA

– Jag kommer att bo i ett hus tillsammans med två assisterande coacher och fem andra spelare som är från olika länder. Jag vet inte än när jag kommer tillbaka till Sverige igen, men kanske på sommarlovet, säger Kenny Pohto.
hans mål på sikt är att spela basket professionellt, i Europa eller ännu hellre i NBA i USA.

”Kanske en ny världsstjärna härifrån”

Joakim Samuelsson har tidigare tränat flera spelare som har nått sina drömmars mål, bland andra Amanda Zahui i WNBA och Maciej Lampe som har spelat i NBA.
– Det här känns jättekul både för mig som tränare och för klubben. Kanske blir Kenny en ny världsstjärna härifrån i framtiden, säger han.

Här kan du se highlights med Kenny Pohto från en turnering i Spanien: