Hammarby hoppas kunna fylla klackläktaren och få över 4 000 åskådare mot VSK på Zinken. Foto: Pekka Pääkkö

Hammarby Bandy flyttar annandagen

Hammarbys bandyherrar har det så kärvt ekonomiskt att elitlicensen är i fara, och man kan Inte heller se fram emot en intäktsbringande hemmamatch på annandagen. Nu satsar klubben på att flytta bandyklassikern och ha annandagsmatch med fulla läktare på Zinken mot Västerås SK den 21 december i stället.

  • Publicerad 17:15, 13 dec 2018

– Ja, vi mobiliserar och parollen är 4 000 till Zinken för att skapa ett slags annandagsmatch på egen hand, säger Jan Henriksson, ordförande i Hammarby Bandy.

Efter många år med ett tufft ekonomiskt läge gjorde Hammarby förra säsongen ett plusresultat på en halv miljon kronor – bäst i Bandysverige – men i höst har det alltså varit kärvare.

Borta för Bajen i annandagsderbyt

En förklaring är att klubben förlorade rättigheterna i Zinkentältet, som Lokaltidningen mitt i har berättat om tidigare. En annan orsak är minskade sponsorintäkter och ytterligare en är att man helt enkelt har haft maximal otur med vädret i samband med hemmamatcherna hittills.

Annandagen är en klassisk bandydag som alltid lockar storpublik, men i år är det IK Tellus som har hemmamatch när klubbarna möts i säsongens andra derby på Zinken den 26 december.

Fortfarande negativt eget kapital

– Vi kommer att köra Zinkentältet med mat och dryck, även om det inte blir något starkare än 3,5 procent, så lite intäkter får vi. Men det är inte som en hemmamatch med fullt hus, säger Jan Henriksson.

Hammarby har ”städat undan” en hel del poster i den gamla balansräkningen, men man har fortfarande negativt eget kapital, berättar Jan Henriksson.

Satsar på publikfest mot VSK

– Några intäkter kommer senare i år och det har skapat ett likviditetsproblem för oss. Vi måste ha positivt eget kapital, men vi är bara inne på år två av den treårsplan som vi har lagt upp. En lång resa återstår.

Ett sätt att råda bot på de mest akuta problemen är alltså att satsa på en publikfest i hemmamatchen mot Västerås SK den 21 december.

Möte med de stora supportergrupperna

– Vi vill inte bara gå ut och vädja och tigga utan i stället gör vi något positivt av det och skapar en kul händelse. Vi vädjar ju ändå till supportrarna, att de ska ställa upp för klubben, men det är mer att de ska komma och ha kul på Zinken, säger Jan Henriksson.

Hammarby Bandy har vänt sig till de stora supportergrupperna och har ett möte med dem under kvällen i dag, torsdag, för att få till en gemensam mobilisering. Tanken är att fylla klackläktaren, och alltså locka minst 4 000 åskådare.

”Kan bli en av årets häftigaste matcher”

– Vi vänder oss till grupperna som finns runt Hammarby Fotboll. Nu är det ju precis före julhelgen och folk kanske är stressade, men samtidigt är det fredag och löning. Förhoppningsvis känner folk att de hinner gå på matchen och träffa vänner och umgås och skapa en bra atmosfär. Det kan bli en av årets häftigaste matcher, säger Jan Henriksson.

Möjligheten att locka storpublik blir inte sämre av att det är Västerås SK som står för motståndet. Mellan klubbarna finns en rivalitet som saknas i många av de andra elitseriematcherna.

Fem segrar på de fem senaste

Innan VSK-matchen ska Hammarby möta Bollnäs två gånger, borta i morgon fredag och hemma på Zinken på söndag. Bajen ligger sexa i elitserien med 15 poäng på elva matcher och har gått starkt – fem segrar på sex matcher – de senaste veckorna.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!