Vårdanställda Tobias Seger, Max Lidin, Anton Larsen och Angelica Novak uppskattar att Brödernas ger dem rabatt. Foto: Christian Lärk

Halva priset på snabbmat för vårdanställda: ”Fan va sjyst”

Många i innerstan försöker stötta varandra i coronakrisen. Brödernas med restauranger på Östermalm, Kungsholmen och Söder ger vårdanställda 50 procent rabatt. – Vi vill ge något tillbaka till de som jobbar hårt, säger ägaren Joakim Wiklander.

  • Publicerad 04:22, 19 mar 2020

Vad gör du för att stötta innerstan under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats? Mejla olle.anrell@mitti.se

Flera restaurangägare vittnar om att kunderna blivit färre och intäkterna mindre efter coronautbrottet.

”Ville göra något för de som jobbar hårt”

Snabbmatskedjan Brödernas med restauranger på Södermalm, Östermalm och Kungsholmen har tidigare haft kampanjer för för damidrott. Och när coronautbrottet kom bestämde sig ägaren och vd:n Joakim Wiklander för att göra något för dem som hjälper de allra sjukaste. Vårdanställda som visar upp e-tjänstekort får 50 procents rabatt på hela menyn. 

– Vi ville göra något för de som jobbar hårt, och det är de som sliter hårdast just nu, säger Joakim Wiklander.

Gäller för upp till fyra personer

Rabatten gäller för ett sällskap på upp till fyra personer.

– Vi ville ge en rejäl rabatt. Det är väldigt kul att göra det och det har varit väldigt uppskattat.

Gäller även hämtmat

För de som helst undviker folksamlingar och att sitta på restaurang går det lika bra att ta med sig maten.

– Vi har take away-vänlig mat som hamburgare och pizza, så Brödernas har gått ganska bra. Men vi har tappat på våra andra restauranger, Bankomat och Fåfängan, säger Joakim Wiklander.

”Kanske borde beställa in shot-bricka”

Och sjukvårdspersonalen uppskattar initiativet. När Mitt i besöker Brödernas på Liljeholmskajen äter ett gäng sjuksköterskor lunch.

– Vi kanske borde beställa in en shot-bricka, för bildens skull, säger de och skrattar.

”Bra att vi får uppskattning med tanke på den lön vi har”

Men eftersom de jobbar inom vården, flera av dem på ambulansen, vet de också allvaret med coronaviruset.

– Det känns bra att vi får uppskattning med tanke på den lön vi har. Det uppmanas att man ska göra som i Spanien och Italien – klappa händerna klockan 8 varje morgon. Men att du klappar händerna betalar inte mina räkningar. Att politiker ger eloge till oss inom vården ger heller inte mig mer pengar. Men att man gör en sådan här sak, att vi får stöd från andra delar av samhället, när våra politiker uppenbarligen inte förstår hur viktiga vi är för samhället – är bra, säger Tobias Seger som jobbar på Södersjukhuset.

Hyllat i sociala medier

Initiativet är uppskattat och har hyllats i sociala medier.

– Jag blev glad när jag såg det här på sociala medier och tänkte – fan va sjyst. Det är bara att tacka och ta emot, säger Anton Larsen, specialistsjuksköterska på ambulansen.

Bageri ger också rabatt

Även Robin Delselius bageri med butiker på bland annat Södermalm erbjuder vårdanställda 50 procent rabatt till vårdanställda som visar upp e-tjänstkort.

”I dessa tuffa tider vill vi lyfta fram hjältarna inom vården”, skriver bageriet på sin Facebooksida.