I början av juni var det dags för en lite annorlunda invigning vid PRO:s föreningslokal i Karlsro: ett kulturprogram och en betongfåtölj. Under minst sex fredagar bjuds det kultur ur och vid sidan av Heta stolen, som den kallas.

Från början var stolen en idé av stadsträdgårdsmästare Nils Odén, som för flera år sedan ska ha sagt: "Stolen ska finnas där kulturen är". Han beställde den av konstnären Michel Leclercq, men av olika anledningar har arbetet behövt skjutas upp.

– Eftersom idén var helt ny frågade Nils Odén om PRO ville hjälpa till ”som försökskaniner”, säger Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby.

Föreningen nappade och bjöd i sin tur in Hembygdsföreningen, SPF, Finska PRO och kultur- och fritidsförvaltningen till en arbetsgrupp.

– Vi kände oss rätt fria. Som försökskaniner är det ju helt okej att göra både fel och rätt. Alltid kan man ju lära sig något för kommande år, då stolen kanske kommer att stå någon annanstans i kommunen.

Resten av stolen kommer

Men nu är alltså halva stolen på plats. Resterande del ska förhoppningsvis vara på plats senast den 18 juni.

– Baksidan av ryggen och betongplattan under saknas ännu. Tillsammans bildar de en volym som ska vattenfyllas och då kommer stolen vara uppemot 300 kilo tung, säger Hans Mohlin.

Konstnären själv var på plats.

– Michel Leclercq hann också komma över till Karlsro med en del av stolen för att stilla mångas nyfikenhet. Jag tolkar detta som att han insåg betydelsen av de aktiviteter vi just startat, säger Hans Mohlin.

– Utan stolen hade vi aldrig samlats för att ta fram ett kulturprogram i sommar, säger Hans Mohlin.

Kommunalråd Roland Storm (VB) var med och avtäckte (halva) stolen inför ett 50-tal pensionärer.

– Det blev faktiskt rätt charmigt att man drog igång serien med kulturinslag utan att ha ”symbolen” helt på plats, sa han.