Snart klart. Kasper Johnander Eriksson, Peab, och Christopher Taube från fastighetsägaren SPD visar runt på nya handelsplatsen. I bakgrunden syns Willysbutiken med två entréer. Den vänstra blir för uthämtning av matkassar beställda på nätet. Foto: Claudio Britos

Halva handelsplatsen är färdigbyggd

Tio år efter att frågan väcktes får östra söderort en ny ­handelsplats, strategiskt belägen intill både Nynäsvägen och Tyresövägen. Om några veckor öppnar Willys vid infarten till Sköndal.

  • Publicerad 14:50, 29 okt 2020

Här finns många ­bostäder i när­heten. Bilar passerar redan här.

En tom gräsplätt i det bullriga hörnet mellan två stora vägar. På vintern dumpades snö, på sommaren rastades en och annan hund.

Nu reser sig två stora huskroppar här, nedanför Gubbängsmotet vid infarten till Sköndal.

I den ena, som är halvfärdig, öppnar Plantagen och Systembolaget om ett år. Det andra huset är färdigbyggt.

– Vi har haft slutbesiktning. Nu har Willys börjat flytta in sina saker, berättar Peabs platschef Kasper Johnander Eriksson och pekar mot kyldiskar och mejerihyllor, som snart ska fyllas med varor.

Nittonde november

Willys har själva inte gått ut med startdatum. Men enligt fastighetens ägare slås portarna till den 3500 kvadratmeter stora butiken upp den 19 november. Här är det tänkt att köpsugna från östra söderort, Tyresö och kanske andra sydkommuner ska spendera sina pengar.

– Det är ett perfekt läge, mellan väg 73 och Tyresö­vägen och i ett dynamiskt område som växer och utvecklas. Vi räknar med kunder från såväl kringliggande områden som förbipasserande och pendlare, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Ett år försenat

Redan 2010 fick Plantagen en markanvisning på platsen. Willys anmälde sitt intresse året därpå.

Själva bygget startade 2018 och har tagit dubbelt så lång tid som det var tänkt. Flera el- och vattenledningar behövde flyttas. När Willysbutiken nu öppnar är den ett år försenad. Övriga butiker dröjer som sagt ytterligare ett år.

Att det fortfarande byggs på området ska enligt Kasper Johnander Eriksson inte störa kunderna.

– Vi skärmar av med staket mot kundparkeringen och öppnar en separat infart för byggtrafiken. Det blir inga tunga lastbilar på parkeringen, säger han.

Axfood mot Axfood

En del kanske höjer på ögonbrynen åt att Axfood, som äger både Willys och Hemköp, öppnar en storbutik så nära Hemköp i Sköndal och Skarpnäck.

– Willys och Hemköp är två olika koncept som vänder sig till delvis olika målgrupper. Vi ser det inte som konkurrens utan snarare komplement, svarar Johanna Eurén på Willys.

Klimatsmart?

En annan fråga är hur klimatsmart det är med ännu en köpenklav för bilburna, bortanför de lokala centrumen.

Christopher Taube från fastighetsägaren Scandinavian Property Development tycker att platsen är väl lämpad ur miljösynpunkt.

– Här finns många bostäder i närheten. Bilar passerar redan här, bussar stannar utanför och cykelbana tillkommer.

7000 kvadratmeter ny handelsplats

Den nya handelsplatsen är 7000 kvadratmeter och har två huvudbyggnader.

I den ena öppnar Willys den 19 november. Öppettiderna blir 8-21.

Plantagen, Systembolaget, Max hamburgerrestaurang och gymmet Nordic Wellness hamnar i andra huset. Öppnar preliminärt i november 2021.

Mitt emellan husen ligger parkeringen med 260 platser.

I byggprojektet ingår också en ny gång- och cykelbana på Sköndalsvägen.

Visa merVisa mindre

Kasper Johnander Eriksson från Peab visar runt i butikslokalen. Foto: Claudio Britos

Oron lever kvar i området

I Sköndal har handelsplatsen varit en snackis ända sedan Plantagen fick en markanvisning 2010. Detaljplanen överklagades 2015 av 87 grannar, oroliga för ökad trafik.

– Trafiken blir värst. De kommer att komma från Gubbängen, Hökarängen och Skarpnäck, säger Sköndalsbon Sonja Johansson.

1 400 fler fordonsrörelser

Handelsplatsen väntas medföra en trafikökning med 1 400 fordonsrörelser per dygn. Detta enligt en trafikanalys som gjordes 2014 på uppdrag av Stockholms stad.

I praktiken innebär det köer vissa tider på dygnet. Men framkomligheten kommer enligt analysen att vara ”godtagbar”, även i rusning.

”Katastrof”

Sköndalsbon Janne Sjölander är frågande till det:

– Med alla transporter som ska göras in och ut kommer det att bli katastrof. Vi kommer inte kunna ta oss ut ur Sköndal den vägen, vi blir tvungna att åka åt andra hållet.

Samtidigt har han inget emot nya butiker. Det har inte heller Anthony McMahon, som hoppas på pressade priser:

– Det blir jättebra, jag kommer kunna spara pengar på att handla här. Sköndal växer snabbt. Det här behövs, säger han.

Han får medhåll av Karin Persson som bor ett stenkast från nya handelsplatsen.

– Det är välkommet med en stor matbutik. Vi kommer kunna storhandla mer, säger hon.