Här vill majoriteten i Stockholm renovera gator för miljoner. Foto: Wikipedia

Halv miljard fixar kassa gator i ditt kvarter

Nu är det klubbat och klart. Under en femårsperiod satsar staden 550 miljonerpå att fixa trasiga gator och vägar. Drygt 38 miljoner hamnar på Östermalm.

  • Publicerad 11:50, 13 jun 2018

Detta är en uppdaterad artikel från 27 februari 2018

Östermalms gator ska lagas. Värst ställt är det med Starrängsringen bakom Musikhögskolan följt av Lützengatan, enligt stadens beräkningar. Mellan 2019 och 2023 satsas 550 miljoner från trafikkontoret och drygt 38 miljoner hamnar på Östermalm.

– Den stora delen går till att lägga väldigt mycket asfalt och se till att gator där man går, kör och cyklar blir bättre. Vi får höra mycket synpunkter på hur gator och cykelytor ser ut, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Kallas asfaltskungen

Störst del läggs på körbanor för biltrafik. Och i ett pressmeddelande från Miljöpartiet kallas trafikborgarrådet Helldén för ”asfaltskungen”.

– Som trafikborgarråd har jag ansvar för gångbanor, cykelbanor och för körbanor. Det vi har ska underhållas och vara så felfritt som möjligt, säger Helldén.

Västerort vinnare

Störst del av pengapotten får Västerort, men det beror också på att det är ett stort område, säger trafikborgarrådet. Men finns en viss prioritering av förorterna Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hässelby–Vällingby, Skärholmen, Farsta, Enskede-Årstå-Vantör och Skarpnäck.

– Generellt är det en prioritering av de ytterstadsdelar som behöver lyftas mer än resten av stan. Men sedan beror det också på vilka gatunät som är mest eftersatt och i behov av mest åtgärder, säger Daniel Helldén.

Hur mycket kommer arbetena att störa i stan?

– Alla sådana här saker märks, men hur mycket beror på hur omfattande arbete som behövs på gatorna. Det kommer påverka hela stan självklart, men vi försöker påverka så lite som möjligt av det vardagliga livet.

Fakta

Gatorna som renoveras: