Kocksgatan i topp. Foto: Wikimedia commons

Halv miljard fixar gatorna i ditt kvarter

Nu är beslutet klubbat och klart: Majoriteten i stadshuset lägger nästan en halv miljard på stadens gator. På Södermalm är det Kocksgatan som får mest kärlek. Här lägger man 4,5 miljoner på en uppfräschning.

  • Publicerad 07:01, 14 jun 2018

Artikeln är en uppdatering från 26 februari 2018

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som ofta brukar nämnas i samma mening som cyklister satsar nu ännu mer pengar på asfalt. Fast den här gången är det framförallt bilarna som ska ha sitt.

. Och i ett pressmeddelande från Miljöpartiet kallas trafikborgarrådet Helldén för ”asfaltskungen”.

 – Den stora delen går till att lägga väldigt mycket asfalt och se till att gator där man går, kör och cyklar blir bättre. Vi får höra mycket synpunkter på hur gator och cykelytor ser ut, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Det är de sämsta körbanorna, gångvägarna och cykelbanorna som ska lappas och lagas. Mellan 2019 och 2023 satsas 550 miljoner från trafikkontoret. Mellan 2013 och 2017 satsades 400 miljoner kronor på liknande åtgärder, så för kommande period höjs anslagen med 150 miljoner kronor.

Västerort får mest

På Södermalm rör det sig om totalt 50 miljoner som ska portioneras ut på ett tjugotal ställen (se lista nedan). Störst del av pengapotten får Västerort, men det beror också på att det är ett stort område, säger trafikborgarrådet. Men finns en viss prioritering av förorterna

– Generellt är det en prioritering av de ytterstadsdelar som behöver lyftas mer än resten av stan.

Hur mycket kommer arbetena att störa i stan?

– Alla sådana här saker märks, men hur mycket beror på hur omfattande arbete som behövs på gatorna. Det kommer påverka hela stan självklart, men vi försöker påverka så lite som möjligt av det vardagliga livet.