Rapport. Cyklister och fotgängare i Stockholms innerstad får i sig fem gånger högre halter kvävedioxid än de som tar sig fram på andra sätt. Foto: Mostphotos

Hälsosamma stockholmare riskerar att dö i förtid

Bor du i Stockholm och går eller cyklar till jobbet? Risken är att du andas in så pass mycket avgaser att du riskerar dö i förtid. Ändå avråder inte forskarna från att gå eller cykla, rapporter SVT Nyheter Stockholm.

  • Publicerad 12:12, 6 sep 2019

Forskare följde 19 stockholmare under en månad 2018, som gick eller cyklade till samma arbetsplats i Skanstull på Södermalm.

Under sina promenader och cykelturer hade personerna på sig en mätare för kvävedioxid.

Mätningarna visade att testpersonerna i snitt exponerades för 67 mikrogram kvävedioxid per kubikmeter, fem gånger högre än som i genomsnitt mäts upp i Stockholm, skriver SVT Nyheter Stockholm.

– När man cyklar eller går rör man sig ofta längs de stora lederna, så den timmen man är ute är det en väldigt hög andel av dagens dos man får i sig, säger Emma Engström, teknologie doktor och en av forskarna bakom studien, till SVT.

Generellt anstränger sig cyklister och fotgängare mer än personer som tar sig fram på andra sätt och får därmed i sig större mängder av föroreningarna. Enligt SVT finns flera olika luftföroreningar som kan leda till sjukdomar och förtida död, men kvävedioxid används som en indikator på föroreningar från avgaser.

Emma Engström avråder inte från promenader eller att cykla där det är mycket biltrafik:

– Även om man får i sig den här dosen föroreningar så är det ändå positivt att cykla.