Hanna Lidgren ska snart flytta till Norra Sköndal och är besviken på att buss 803 inte kommer stanna där. Foto: Privat/Arvid Jansson

Hållplats på nya busslinjen 803 indragen: ”Det blir krångligare”

Den kommande busslinjen 803 mellan Tyresö centrum och Telefonplan skulle tidigare stanna i Norra Sköndal. Nu har SL dragit in det planerade stoppet. – Det gör mig väldigt frustrerad, säger en resenär.

  • Publicerad 18:00, 4 dec 2019

Den 15 december börjar den nya busslinjen 803 köra, som ska gå mellan Tyresö centrum och Telefonplan. Syftet med linjen är att avlasta den hårt trafikerade terminalen vid Gullmarsplan.

Dock har SL dragit in det tidigare planerade stoppet i Norra Sköndal, vilket flera som bor i området är missnöjda med.

En av de är Hanna Lidgren, som ska flytta från Hökarängen till Norra Sköndal snart.

– Det blir så klart krångligare. Stockholm stad vill skapa attraktiva förorter, men det är ett faktum att bra kollektiv trafik är en avgörande faktor när människor ska flytta, säger hon.

Hanna Lidgren tycker inte att det finns några vettiga alternativ för resenärerna. Foto: Privat

Hållplatsen en trafiksäkerhetsrisk

Enligt SL har indraget av hållplatsen att göra med trafiksäkerheten.

Den västgående hållplatsen vid Norra Sköndal ligger i en hållplatsficka vid motorvägen, som är känslig för att överbelastas.

– Det kan innebära att bussar behöver stanna på motorvägen för att invänta ledigt utrymme. Det är inte förenligt med de krav som vi har för trafiksäkerheten, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Elin Lindström, presskommunikatör på SL, hänvisar resenärer som vill resa västerut från Norra Sköndal till linje 172/173 eller linjer från Sköndal. Pressbild: Danish Saroee

En annan anledning är att hållplatsen redan har ett befintligt kapacitetsproblem utan den nya busslinjen. Trafikverket ska bygga om hållplatsen, men SL menar att ombyggnaden inte kommer öka kapaciteten nämnvärt. De ser även att syftet med linjen skulle begränsas av ett stopp där.

– Skulle den stanna där skulle en stor del av utrymmet på bussen tas upp av resenärer som inte vill åka på tvären, utan vill byta vid Norra Sköndal för att resa mot innerstan.

Kan du förstå att resenärerna blir besvikna på att den dras in? 

– Jag kan förstå att det känns tråkigt, men vi prioriterar trafiksäkerheten högst och det tror jag att våra resenärer accepterar.

Hållplatsen planeras att byggas om, men kommer ändå inte räcka för busslinje 803. Foto: Arvid Jansson

”Det gör mig väldigt frustrerad”

Hanna är inte nöjd med svaret från SL, utan undrar varför de inte försöker göra något för att göra busstationen säker.

– Det går tät trafik där och det kommer bara bli mer eftersom det finns planer på att utveckla Norra Sköndals station som knytpunkt. Det gör mig väldigt frustrerad att de skjuter på problemen istället för att åtgärda det nu, säger hon.

Mitt i har tidigare rapporterat om rånvågen mot busshållplatsen Norra Sköndal, men indraget av stoppet på linjen ska inte ha något att göra med det.

Busslinje 803 börjar köra från och med den 15 december och går mellan Tyresö centrum och Telefonplan.