Hanna Lidgren ska snart flytta till Norra Sköndal och är besviken på att buss 803 inte kommer stanna där. Foto: Privat/Arvid Jansson

Hållplats indragen på nya busslinjen från Tyresö

På söndag startar nya busslinjen 803 mellan Tyresö och Telefonplan. Enligt förslaget skulle bussen ha en hållplats i Norra Sköndal. Men SL drog in det planerade stoppet. – Det gör mig väldigt frustrerad, säger en resenär.

  • Publicerad 16:55, 10 dec 2019

Syftet med den nya linjen är att avlasta den hårt trafikerade terminalen vid Gullmarsplan. Dock har SL dragit in det tidigare planerade stoppet i Norra Sköndal, vilket flera som bor i området är missnöjda med.

En av dem är Hanna Lidgren, som ska flytta från Hökarängen till Norra Sköndal snart.

– Det blir så klart krångligare. Stockholm stad vill skapa attraktiva förorter, men det är ett faktum att bra kollektiv trafik är en avgörande faktor när människor ska flytta, säger hon.

Hanna Lidgren tycker inte att det finns några vettiga alternativ för resenärerna. Foto: Privat

Hållplatsen en trafiksäkerhetsrisk

Enligt SL har indraget av hållplatsen att göra med trafiksäkerheten.

Den västgående hållplatsen vid Norra Sköndal ligger i en hållplatsficka vid motorvägen, som är känslig för att överbelastas.

– Det kan innebära att bussar behöver stanna på motorvägen för att invänta ledigt utrymme. Det är inte förenligt med de krav som vi har för trafiksäkerheten, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Ny busslinje Telefonplan-Tyresö startar i december

En annan anledning är att hållplatsen redan har ett befintligt kapacitetsproblem utan den nya busslinjen. Trafikverket ska bygga om hållplatsen, men SL menar att ombyggnaden inte kommer öka kapaciteten nämnvärt. De ser även att syftet med linjen skulle begränsas av ett stopp där.

Hållplatsen planeras att byggas om, men kommer ändå inte räcka för busslinje 803. Foto: Arvid Jansson

– Skulle den stanna där skulle en stor del av utrymmet på bussen tas upp av resenärer som inte vill åka på tvären, utan vill byta vid Norra Sköndal för att resa mot innerstan.

Kan du förstå att resenärerna blir besvikna på att den dras in? 

– Jag kan förstå att det känns tråkigt, men vi prioriterar trafiksäkerheten högst och det tror jag att våra resenärer accepterar.

”Det gör mig väldigt frustrerad”

Hanna är inte nöjd med svaret från SL, utan undrar varför de inte försöker göra något för att göra busstationen säker.

– Det går tät trafik där och det kommer bara bli mer eftersom det finns planer på att utveckla Norra Sköndals station som knytpunkt. Det gör mig väldigt frustrerad att de skjuter på problemen i stället för att åtgärda det nu, säger hon.

Mitt i har tidigare rapporterat om rånvågen mot busshållplatsen Norra Sköndal, men indraget av stoppet på linjen ska inte ha något att göra med det.

Fakta

Här stannar bussen

Tyresö centrum

Bollmoraberg

Töresjövägen (endast i riktning mot Telefonplan)

Bergfoten (endast i riktning mot Tyresö centrum)

Masten

Söndagsvägen

Hökarängen

Stallarholmsvägen

Juliaborg

Älvsjö station

Prästgårdsgärdet

Västberga kyrkogårdsväg

Västberga gårdsväg

Drivhjulsvägen

Elektravägen

Kontrollvägen

Tellusborgsvägen

Telefonplan

Källa: Källa: SL