Bus, godis eller ljus på graven? Foto: Läsarbild

Halloween: Då firar vi i Sverige!

När är det egentligen dags att fråga efter bus eller godis? Vi har tagit reda på svaret.

  • Publicerad 15:17, 27 okt 2017

Nu är det återigen dags för de återkommande frågorna: vilken dag sätter ljus vid graven och vilken dag vi tar på oss häxdräkten?

Anledningen till dessa frågetecken är att halloweenfirande som har sitt ursprung i USA och Irland, och har en tradition som skiljer sig från den svenska.

I kalendern kan vi se två högtidsdagar: allhelgonadagen den 1 november, och alla helgons dag den 4 november.
Det hela blir än mer förvirrat eftersom man i USA firar Halloween den 31 oktober. Så vilken dag bör vi busa i Sverige?

– Det hela är inte så enkelt om man inte känner till historien. Men rätta dagen är den 31 oktober, säger Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet.

Krock mellan traditioner

Översatt till svenska betyder halloween ”alla helgons afton”– vilket betyder att halloween firas aftonen före alla helgons dag. I de flesta länder firas traditionellt alla helgons dag den 1 november (och halloween den 31 oktober). Men så är inte fallet i Sverige– och det är här det blir en krock mellan traditioner.

I Sverige bestämdes 1953 att alla helgons dag inte skulle vara datumbestämt, utan infalla lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november. Anledningen var, enligt Christer Hedin, att industrin i Sverige inte ville ha en röd dag som kunde infalla under arbetsveckorna.

– Vi har gjort alla helgons dag till något som följer veckorna, därför det är så krångligt. Om man skulle anpassa sig till svenska förhållande så skulle man sätta det till fredagen före alla helgons dag, säger Christer Hedin.

”Ingen kommer ändra sig”

I Sverige började vi fira halloween på 90-talet och är enligt Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia och religionskunskap, en ung tradition som inte riktigt har satt sig än. På hans blogg Högtider och traditioner har han märkt av att många frågat ”när firar vi halloween i Sverige?”.

– I oktober så har 10-15 000 personer som sökt på frågan hittat till min blogg, så det råder fortfarande stor förvirring kring när vi bör fira, säger Mattias.

Christer Hedin menar dock att om man ska bestämma någon speciell dag för halloweenfirande så borde man bestämma fredagen.

– Men ingen kommer ändra sig för alla vill att man följer amerikansk tradition, man vill markera att man följer något gammalt.