Vilka datum är det egentligen som gäller för halloweenfirandet? Foto: Mostphotos

Halloween 2018: Så firar du

Karvade pumpor, utklädnader, smink och bus eller godis. Men vilka datum är det egentligen som gäller och vad är skillnaden mellan halloween- och allhelgonafirande? Här är tipsen på hur du både fixar krimskramset och får koll på hållpunkterna i den luddiga högtiden.

  • Publicerad 19:13, 30 okt 2018

Oktober går mot sitt slut, vilket innebär att det är dags för halloween igen.

Med andra ord innebär det att pumporna ska fram, en mer eller mindre ambitiös utklädnad ska väljas till halloweenfesten och mitt i fokus står godiset.

Men vid sidan av kommersen råder flera oklarheter kring den relativt nya företeelsen i Sverige. Vad är egentligen skillnaden på halloween och – det mycket äldre – allhelgonafirandet.

Tre olika datum

Halloween infaller alltid den 31 oktober. I alla fall i USA där högtiden ursprungligen utvecklats från irländska utvandrare. Men i den korta tid som högtiden funnits i Sverige har firandet för just Halloween varit mer flytande.

Så funkar allhelgonadagarna

Vid sidan av Halloween har vi allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november. I de flesta kristna länder är det då som folk tänder ljus och minns sina bortgångna nära och kära.

I Sverige firade vi förr allhelgonadagen både den 1 november och söndagen efter då kyrkan öppnade upp för allhelgonafirande.

Men på 50-talet flyttades den kyrkliga helgdagen från söndagen till första lördagen efter 1 november. Den fick också ett nytt namn i kalendern – alla helgons dag.

Det gör att fredagen före räknas som dag före helgdag och många jobbar bara halvtid, och pendlare i Stockholm betalar ingen trängselavgift dagen före alla helgons dag.

Så, vilka datum gäller?

Alla datum för de tre höjdpunktsdagarna under det som nu förenklat kallas halloweenveckan.

Bästa tipsen för firandet

Så gör du en pumpalykta:

1. Rita ögon, näsa och mun, eller annat mönster som du vill ha, med en tuschpenna.

2. Skär ett runt hål på undersidan och gröp ur innamätet. Om pumpan är tänkt att flyttas runt eller ska stå på ett ojämt underlag, skär istället hålet på översidan och gröp ur därifrån. Var försiktig med toppbiten eftersom den ska användas som lock sen.

3. Karva ur efter mönstret som du ritat med märkpennan

4. Sätt i ett ljus och lägg på locket om du skurit av toppen. Tänd en marschall och täck över om du skurit av botten. Klart.


 


Tre paniktips för den late halloweenfirarens utklädnad

1. Gör en enkel ansiktsmålning eller sminkning. Alternativ för motiv är katt eller en enkel döskalle.

2. Leta fram gamla kläder och missmatcha som en jäkla dåre

3. Ta med dig en ryggsäck, solglasögon och leta fram lite löshår eller en peruk. Bra, du är nu valfri house- eller dubstep-DJ.