Håller 40 kilometer i snävaste kurvorna

Erik Decker är en av landets bästa i en issport som är liten i Sverige. Totalt finns bara ett 40-tal åkare. 14-åringen från Högberga tävlar i short track.

  • Publicerad 16:58, 23 mar 2014

Pappa Fredrik sitter på golvet i ett omklädningsrum i Husby ishall och slipar skridskor medan sonen Erik drar på sig den gröngula dräkten.

– Pappa gíllar att slipa. Men när han försöker åka själv får vi något att skratta åt, skojar Erik Decker.

14-åringen från Högberga ligger i hårdträning inför junior-SM i short track i Malmö den 5–6 april där han är en het medaljkandidat. Short track är kortbaneåkning där 4–6 åkare tävlar mot varandra på en oval bana stor som en hockeyrink.

– Det viktigaste för mig är att ha kul, då funkar tävlandet också.

Hockeyrinken Erik tränardenna tisdagskväll ligger i Husby. Alltså en bra bit från hemkommunen. Pappa Fredrik Decker är inte bara skridskoslipare, han är även chaufför.

Man kan undra varför Erik inte tränar på en hockeyrink på Lidingö. Erik räknar upp tre orsaker:

– Hockeyn tar alla tider. Konståkningen tar resten. Och det finns inte kuddar att lägga i kurvorna. De behövs för säkerheten när man åker short track.

Åkarna kan komma upp i hastigheter över 40 kilometer i timmen, och faller man i en kurva kan det sluta illa om inget mjukt tar emot.

De som tävlar i short track i Sverige är få, totalt bara cirka 40 stycken. För att kunna genomföra meningsfulla träningar behöver åkarna tider då de ensamma kan disponera hockeyrinken. Det pågår en ständig jakt på dessa sällsynta tider.

– Det här är ett jätteproblem eftersom vi är så utspridda, säger Fredrik Decker. De kommunala ishallarna ger bara tider till föreningar, så därför är Erik medlem i Södermalms IK.

Frderik har skjutsat Erik till ett antal ishallar de två senaste åren.

– Jag har vant mig vid tidiga morgnar och sena kvällar, säger Erik. När jag tränade söndagsmorgnar i en ishall i Sollentuna ringde väckarklockan halv sex, och träningen började tio över sju.

Erik fortsätter satsa eftersom han älskar att åka skridskor. Han tävlar också i ”vanlig” hastighetsåkning på stor bana.

– Båda grenarna är lika viktiga och roliga. Jag är så ung att jag inte behöver välja ännu. Om jag bara skulle köra en gren kanske jag skulle tröttna.

Fakta

Bor i Högberga

Namn: Erik Decker.

Ålder: 14 år.

Bor: Med pappa Fredrik, mamma Ulrika och tvillingsystern Louise i villa i Högberga.

Aktuell: Medaljkandidat i junior-SM i short track den 5–6 april i Malmö isstadion.

Pluggar: Årskurs 8 på Vittra Lidingö.

Gillar: Alpint och kampsport.

Visa merVisa mindre

Fakta

Short track en OS-sport sedan 1992

Short track är kortbaneåkning på skridskor. 4–6 åkare tävlar mot varandra på en oval bana med samma storlek som en hockeyrink.

Individuellt tävlar man på 500, 1 000, 1 500 och 3 000 meter. Man kör också stafett.

De snabbaste åkarna når en hastighet på 45 kilometer i timmen. Skridskorna har ställbara och böjda skenor som gör att man kan ta kurvorna i hög fart.

Short track är OS-sport sedan 1992.

Visa merVisa mindre