Grävmaskiner vid Banvägen. Foto: Louise Kristoffersson

Hallå Vallentuna kommun, hur länge ska det se ut så här?

Det har varit uppgrävt och stökigt länge i Vallentuna centrum. Vi ringde kommunen för att fråga vad som händer.

  • Publicerad 12:14, 20 feb 2020

Det är Olle Nordberg, projektchef för centrala Vallentuna, som svarar. Han kan enkelt följa arbetena genom se ut genom fönstret i Tunahuset. Arbeten som har dragit ut på tiden.

– Vi var så säkra på att vara klara den 23 mars men det kommer att ta tre eller fyra veckor till, säger han.

Orsaken till förseningen är att grävarbetena närmast blev arkeologiska när skoporna satte tänderna asfalten. Det visade sig att man vid tidigare renoveringar bara lagt på ett lager till, i stället för att ta bort det gamla innan ett nytt las på. Hela fyra lager torg har entreprenören fått riva bort och det äldsta är från tidigt 70-tal.

Vad är det som händer just nu?

– De jobbar för att bli klara med så mycket som möjligt innan ersättningsbussarna börjar gå på Banvägen i april. Då ska alla stora arbeten vara klara och därför är det fler personer som jobbar vid Banvägen än tidigare. Nu är det mycket asfaltering och plattläggning. I den norra delen är det cykelbanor och stödmurar som ska anläggas.

Banvägen norrut mot parkeringen. Just nu är den inte så vacker men när allt är klart är tanken att centrum ska ha fått en grönskande och välkomnande entré.

Det görs också markarbeten som ska förbereda för växtbäddar med perenna blomplanteringar.

– Under den närmaste månaden blir växtbäddarna klara. Vilken dag som helst kommer de nya belysningsstolparna. Och så ska det planteras ut växter när vädret tillåter. Den senaste veckan har vi flyttat hållplatslägena D och E som numera ligger mittemot Tunahuset. De ska få bättre asfalt som ska hålla för busstrafik, säger Olle Nordberg.

Förhoppningsvis blir den smala passagen mellan Pressbyrån och apoteket klar i slutet av veckan. Plattsättningen kan pågå ett tag till.

I december fälldes de popplar som tidigare stod utmed Banvägen. Träd som ska ersättas av bland annat magnolior till våren.

I dag rök popplarna på Banvägen – kommunen lovar nya träd i vår

– Jag har inte fått exakt datum för det. Jag vill ju att de ska komma så fort som möjligt även om man får lita på att plantskolorna vill tajma in planteringen så att träden mår bra. Det senaste jag hörde från dem är att träden skulle vara redo att planteras i slutet av april.

Då ska omgörningen av centrum besiktas.

– Tills dess ska allt vara klart och jag hoppas att vi kan ha en invigning till majfesten, säger Olle Nordberg.