Hallå där, trädkonstnär!

En brandsläckare – i ett träd? Många har hajat till. Mitt i ringde upp konstnären Mattias Bäcklin för att få veta mer.

  • Publicerad 10:51, 3 nov 2018

På Hagavägen vid Olle Olsson-huset, alldeles intill Norra begravningsplatsen, står den. Den tjocka tallstubben med en inbyggd brandsläckare.

Konstverket har både förbryllat och fascinerat förbipasserande. Mitt i ringde upp Mattias Bäcklin, konstnären bakom ”Trädsläckaren”.

Berätta!

– Jag har min ateljé på Industrivägen och såg stubben på en lunchpromenad. Den är jättestor, tre meter hög och två meter bred. Att göra en brandsläckare i ett träd är en idé jag haft ett halvår, och jag tänkte direkt när jag såg stubben att den skulle passa. Jag ansökte om tillstånd hos parkförvaltningen och fick det.

Varför en brandsläckare?

– Jag ser det som en hyllning till mänsklighetens förmåga att rädda sig själv i sista sekund. Räddningen finns i naturen. Är bränderna en konsekvens av vår klimatpåverkan, så finns även lösningen hos oss. Så det finns en hoppfullhet i det.

Konstverket knyter an till din hip-hopbakgrund, hur då?

– Jag är gammal breakdansare och taggare, höll på med graffiti en del på 80- och 90-talet. Street art, att göra saker direkt på gatan och markera sig själv, är en del av det.

Trädsläckaren invigs på söndag.

Hur har folk reagerat när du stått och karvat i trädet?

– Trädet kapades av parkförvaltningen för två år sedan. Innan dess var det en ståtlig tall, en riktigt präktig pjäs. Det var lite sorg när den fick fällas. Men nu är det ju en stubbe. Många har stannat och fotograferat.

”Trädsläckaren” invigs den 4 november, mötesplats Olle Olsson-museet klockan 15. Från lunchtid kan nyfikna se Mattias Bäcklin sätta finishen på sitt verk.