Hallå där, Kompisbyrån!

Kompisbyrån matchar nyanlända och etablerade svenskar som vill ses på en fika eller promenad. Nu testar de ett nytt projekt i Danderyds kommun där målet är att nå ut till kvinnor med barn. Clara Wäppling är projektledare på den ideella organisationen, Kompisbyrån.

  • Publicerad 11:05, 2 nov 2018

Varför ni väljer att testa detta i Dandeyd?

– Det var faktiskt Danderyds kommun som kom till oss under våren eftersom de såg Kompisbyråns matchningsmetod som ett sätt att kunna förbättra integrationen i kommunen. Vi ville samarbeta eftersom kommunen och föreningen ”Alla Tillsammans i Danderyd” hade samma vision som oss – både när det kommer till behov för att förbättra integrationen men också vägen för att nå dit.  

Vad är speciellt med detta projekt?

– Två saker. Det första är att det är ett trepartssamarbete mellan Kompisbyrån, Danderyds kommun och den lokala organisationen Alla Tillsammans i Danderyd. Det andra är att vi kommer arbeta intensivt för att nå ut till målgruppen nyanlända kvinnor med mindre barn. Vi ser att denna målgrupp är underrepresenterad när det kommer till delaktighet i föreningar och civilsamhället och vill se en förändring. Därför erbjuder vi möten där föräldraskapet blir en naturlig del av mötet. Vi kommer även att matcha ihop andra målgrupper förstås.

Vad ni hoppas på med projektet?

– I stort hoppas vi få se många nya vänskaper och kontakter knytas mellan nyanlända och etablerade Danderydsbor, lite mer specifikt hoppas vi förstås på att kunna erbjuda nya och lättillgängliga vägar in i samhället för nyanlända föräldrar. Dessutom hoppas vi på att många Danderydsbor kommer att känna sig motiverade och inspirerade att delta i projektet och känna att det här är ett enkelt och roligt sätt att bidra till ökad integration. 

 Läs mer om projektet HÄR .