Hallå där Cecilia Ceder, ny vd för Fairtrade

Du tar över som ny vd för Fairtrade i oktober. Hur kommer det att märkas?

  • Publicerad 13:15, 18 sep 2018

– Ja, det handlar om att fortsätta bidra till att vi får fler licenstagare – företag – och därmed fler varor i detaljhandeln som är Fairtrade-märkta så att det finns mer för konsumenterna att välja bland. Så förhoppningsvis kommer det att märkas i butikshyllorna.

Du har bott i Tyresö i 20 år. Hur hamnade du här?

– Jag flyttade från Oxelösund i Södermanland till Stockholm med orsak av jobb efter studier, som så många andra. Vi hamnade här eftersom vi tänkte att det skulle vara en trevlig kommun att bo i, vi hade en liten pojke som skulle fylla två år då. Nu har vi blivit kvar här. Jag trivs jättebra.

Det var drygt 20 år sedan som den första Fairtrade-märka produkten såldes i Sverige. Nu finns det över 2 000 produkter med märkningen. Hur skulle du beskriva Fairtraide-märkningen för den som inte vet?

– Det är den enda etiska märkningen som finns som syftar till global handel med jämlika, rättvisa villkor. Odlare i länder med utbredd fattigdom ska få rimligt betalt för sina råvaror och de ska kunna leva på sitt arbete.

Hur känns det att ta över som vd?

– Det känns väldigt spännande, meningsfullt och inspirerande. Det är roligt att få använda de erfarenheter och den kunskap som jag har skaffat mig i mitt yrkesliv. Jag är civilekonom i grunden, har jobbat i internationella organisationer, några år inom hälsa, de senaste tjugo åren med marknadsföring och försäljning av framför allt livsmedel. Nu känns det viktigt att få ägna mig åt ett arbete som har en dimension av att faktiskt vilja förändra något för människor och bidra till att bekämpa fattigdom i världen.

Hon lägger till:

– Jag hoppas att Tyresö också kommer att befinna sig långt framme i det här. Det finns möjligheter att vara med i olika kampanjer och projekt, som till exempel Fairtrade City.