ALLVARLIGT LÄGE. Fler vårdas nu på intensiven än under andra vågen i vintras, uppgav Johan Bratt vid en pressträff. Vaccinet blir räddningen. Foto: Claudio Britos

Håll ut – en månad kvar till massvaccineringen

Pandemiläget är nu allvarligare än under andra vågen i vintras. Samtidigt har vaccinationerna tagit fart. Om två veckor är det dags för 60+, och i vecka 19 beräknas massvaccineringen av alla över 18 år sätta igång.

  • Publicerad 05:00, 11 apr 2021

Corona-pandemins tredje våg ser ut att bli starkare än andra vågen. Antalet patienter som behöver intensivvård är nu uppe i 96, vilket är fler än under andra vågens peak i vintras.

Det sade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, vid en pressträff på fredagen.

Mer smittsam

Antalet smittade stiger med 8-9 procent varje vecka, och 576 covidsjuka får nu vård på akutsjukhusen av en allt mer slutkörd personal.

– Den brittiska mutationen står nu för nästan 90 procent av de smittade. Den är 50 procent smittsammare än den tidigare varianten. Det kräver ännu mer efterlevnad vad gäller råd och rekommendationer, sade Johan Bratt.

Massvaccinering

Ljuset i tunneln är vaccinet. Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg kan vaccinationerna av den stora massan, i åldrarna 18-59 år, komma igång i vecka 19, alltså andra veckan i maj.

– Det enligt vår preliminära planering. Men det förutsätter att vaccin levereras enligt prognos, och att den andel doser som tilldelas oss baseras på hur stor andel av befolkningen som är i åldern 18-59 år, sade han.

Mer vaccin

Hittills har Region Stockholms tilldelning baserats på andel 70-plussare, som är förhållandevis liten i regionen. Enligt Thyberg är det en skillnad på om regionen ska få 18 procent av vaccinleveranserna eller 24 procent.

Men innan det är dags för massvaccineringen ska 65+ få sitt, vilket redan har startat på sina håll.

– Det är ett fantastisk engagemang och intresse för vaccinationerna, och det är mycket glädjande. De 6 600 tider som släpptes häromdagen är i stort sett uppbokade nu, sade han.

Fler mottagningar öppnar

Och med start vecka 17 ska de som ingår i fas 3 få sitt vaccin. Där ingår de som är 60+ och ett antal riskgrupper.

På måndag öppnar ytterligare ett antal vaccinationsmottagningar runt om i regionen, förutom de fyra som öppnade innan påsk, som kan bokas digitalt via 1177.se, och som avlastar vårdcentralerna.

I vecka 19 när den stora massan släpps på öppnas ännu fler.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10