Corona-pandemins tredje våg ser ut att bli starkare än andra vågen. Antalet patienter som behöver intensivvård är nu uppe i 96, vilket är fler än under andra vågens peak i vintras.

Det sade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, vid en pressträff på fredagen.

Mer smittsam

Antalet smittade stiger med 8-9 procent varje vecka, och 576 covidsjuka får nu vård på akutsjukhusen av en allt mer slutkörd personal.

– Den brittiska mutationen står nu för nästan 90 procent av de smittade. Den är 50 procent smittsammare än den tidigare varianten. Det kräver ännu mer efterlevnad vad gäller råd och rekommendationer, sade Johan Bratt.

Massvaccinering

Ljuset i tunneln är vaccinet. Enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg kan vaccinationerna av den stora massan, i åldrarna 18-59 år, komma igång i vecka 19, alltså andra veckan i maj.

– Det enligt vår preliminära planering. Men det förutsätter att vaccin levereras enligt prognos, och att den andel doser som tilldelas oss baseras på hur stor andel av befolkningen som är i åldern 18-59 år, sade han.

Mer vaccin

Hittills har Region Stockholms tilldelning baserats på andel 70-plussare, som är förhållandevis liten i regionen. Enligt Thyberg är det en skillnad på om regionen ska få 18 procent av vaccinleveranserna eller 24 procent.

Men innan det är dags för massvaccineringen ska 65+ få sitt, vilket redan har startat på sina håll.

– Det är ett fantastisk engagemang och intresse för vaccinationerna, och det är mycket glädjande. De 6 600 tider som släpptes häromdagen är i stort sett uppbokade nu, sade han.

Fler mottagningar öppnar

Och med start vecka 17 ska de som ingår i fas 3 få sitt vaccin. Där ingår de som är 60+ och ett antal riskgrupper.

På måndag öppnar ytterligare ett antal vaccinationsmottagningar runt om i regionen, förutom de fyra som öppnade innan påsk, som kan bokas digitalt via 1177.se, och som avlastar vårdcentralerna.

I vecka 19 när den stora massan släpps på öppnas ännu fler.