Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) rapporterar att akutbesök till följd av halkolyckor ökade förra veckan – efter att vintern kom till Stockholm.

Nu uppmanar de om försiktighet på hala väglag – och ger en rad tips om hur man kan vara extra försiktig när man ger sig ut på hala trottoarer (se faktaruta).

– Närakuterna har tillgång till röntgen och kan också gipsa okomplicerade frakturer. Skulle frakturen visa sig vara komplicerad kan närakuten hänvisa till lämplig akutmottagning på sjukhus, säger Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef för närakuterna Region Stockholm.

SLSO:s kommunikationsavdelning rapporterar att antalet benbrott ökade med ungefär 30 procent på närakuterna i Stockholms län under förra veckan. Detta jämfört med veckan innan då det var barmark.

Närakturena Haga, Danderyd och Järva fick tillsammans 39 procent fler besök av patienter med skador som kan kopplas till halka.

– Jag har varit i kontakt med Närakut Danderyd idag och vi kan bekräfta att antalet personer som sökt sig dit för misstänkt benbrott har ökat den senaste veckan, säger Anna Färg Hagansbo, igen.

Om olyckan är framme hänvisar de till 1177 eller 112 vid akuta nödsituationer.