Halkbekämpning. Snöröjning pågår för fullt i Danderyd. Till vänster syns Angantyrvägen som går från E18 genom Mörby till Djursholm. Foto: Eric Sjöblom (kollage)

Halkbekämparnas varning: "Var försiktiga"

Kommunen uppmanar till försiktighet efter snösmockan: "Tänk på att det är halt även om det är plogat eller sandat".

  • Publicerad 15:25, 14 jan 2021

Efter snöfallet i veckan och de sjunkande temperaturerna har halkbekämpningen och snöplogningen gått på högvarv i Danderyd. Projektledare Eric Sjöblom, på trafik och gata i Danderyd, menar att de är väl förberedda:

Han berättar att de plogade hela natten till torsdagen.

– Vi fick bort den mesta snön innan det kom mer idag, så här i Danderyd har det inte fryst på lika farligt underifrån som på andra ställen i regionen, säger Eric Sjöblom.

Tidigare i veckan kom SMHI med en varning om plötslig ishalka i Stockholms län. Enligt den senaste prognosen väntas nederbörden fortsätta och temperaturerna sjunka i länet i veckan.

Risken för olyckor är stor.

– Efter plogning och sandning så kan man få en falsk trygghet om att det inte är halt längre. Men kom ihåg att det råder fortfarande vinterväglag så planera era resor och ta det försiktigt, framförallt i backar och trappor, säger Eric Sjöblom

Enligt Sjöblom har antalet olyckor på grund av halka i Danderyd varit få.

– Det har varit väldigt lite än så länge, och mindre än förra året, enligt den informationen jag har fått. Det har heller inte varit så många felanmälningar så här långt, säger han.

I Danderyds prioriteras huvudgator, torgytor, Mörby centrum och bussgator först i halkbekämpningen och snöplogningen. Efter snöfallet kan de ta uppemot 12 timmar innan gatorna är plogade.