Halkan allt värre under kvällen – flera olyckor i länet

Första snön ställer till det på länets vägar och flera olyckor rapporterades under fredagen. På eftermiddagen sjönk temperaturen med följd att det frös på ytterligare och i Sollentuna kolliderade två SL-bussar till följs av halkan.

  • Publicerad 09:08, 29 nov 2019

Redan under torsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Stockholms län och varnade för att det skulle kunna falla upp emot en decimeter snö på fredagen.

Varningen innebär också risk för halka – på flera platser i länet har olyckan varit framme under dagen.

Eftermiddagens olyckor

SOLLENTUNA

Två bussar kolliderade i området Sjöberg och 23 personer ska vara skadade.

– Två bussar har frontalkrockat. Det är extrem halka i hela länet. Ett tiotal passagerare ska ha färdats i bussarna, säger Alexander Axelsson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Två bussar har kolliderat i Sollentuna – flera skadade

HANINGE

Vid 17.30 larmades polisen till Nynäsvägen vid trafikplats Jordbro. Fyra bilar ska vara inblandade i en olycka, och vägen är helt avstängd för trafik i norrgående riktning.

Fyra bilar inblandade i olycka på Nynäsvägen – bil ska ha snurrat


Morgonens olyckor

UPPLANDS-BRO

Strax efter 6-tiden voltade en bil i korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen i Upplands-Bro. Två personer befann sig på bilen när olyckan inträffade – en av dem har förts till sjukhus med skador som polisen beskriver som lindriga.

Polisen misstänker inget brott.

UPPLANDS VÄSBY

Vid 06.30-tiden körde en bil av diket strax norr om Rosersberg i norrgående riktning på E4. Föraren, som inte skadades av avåkningen, är nu misstänkt för rattfylleri.

Avåkningen orsakar köer i trafiken under morgonen.

Köer på E4 mot Arlanda efter misstänkt rattfylla

BOTKYRKA

Strax innan sju körde en bil av vägen i höjd med Kvarnsjön i Tumba. Föraren har förts till sjukhus.

Vad som låg bakom avåkningen är i nuläget oklart och polisen har gjort en anmälan om trafikolycka utan brottsmisstanke.

HUDDINGE

Bara kort efter 7-tiden under morgonen blev en fotgängare påkörd av en bil vid Huddinge Centrum. Personen har nu förts till sjukhus med en skada i benet.

Bilföraren är nu misstänkt för vållande till kroppsskada.

HANINGE

Vid 07.30-tiden körde en bil av vägen på riksväg 73 vid avfarten mot Tungelsta.

Polisen skriver på sin hemsida, strax innan åtta på fredagsmorgonen, att föraren är kvar i bilen och att det är oklart om hen är skadad eller inte.


Okej morgon i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken verkar än så länge stått upp ganska bra mot snön. Inga störningar har rapporterats på tunnelbanan och förutom förseningar på grund av olyckan i Upplands Väsby verkar även bussarna har klarat sig utan strul.

Tvärbanan är dock fortsatt avstängd mellan Johannesfred och Bällsta bro på grund av ett tekniskt fel. När felet kan vara löst är i nuläget oklart. Bussar ersätter.

Bussar ersätter trafiken mellan Johannesfred och Bällsta bro. Foto: Anders Göransson.

Delade meningar om snön

SMHI varnade för en dryg decimeter snö under fredagen – och så mycket ser det faktiskt ut att ha kommit.  Utanför Tekniska högskolan föll snön i stora flingor under morgonen och folk skyndade förbi med paraplyer.

Per Westberg och dottern Filippa som skyndade mot skolan med galonisarna i högsta hugg var inte så imponerade av snön.

– Det är sådär, liter krångligt säger Per Westberg.

Vid Tekniska högskolan var det fullt med snö under fredagsmorgonen. Foto: Anna Wilson.

P-A Radencrantz flanerar under träden framför Teniska högskolan som har fått fluffiga snöhättor.

– Det är underbart! Jag har bott utomlands i många år och har längtat efter det här. Nu hoppas jag bara att det får stanna så att vi kan får en vit jul.

P-A Radencrantz älskar snön. Foto: Anna Wilson

Under fredagseftermiddagen sjönk temperaturen och det började att frysa på.

– Vi har fått rapporter från olika delar av länet att det är halt och under eftermiddagen har det frusit på, sa Alexander Axelsson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral sent på fredagseftermiddagen.

Räddningstjänsten hade trots halkan och den första snön över Stockholm fått rycka ut på relativt få trafikolyckor. Alexander Axelsson råd till allmänheten var att följa väderprognoserna och trafikläget på trafiksajterna.