Snabbast. Vinnare i damklassen blev Sylvia Medugu, som tävlade för Kenya. Foto: PETER HOLGERSSON

Hälften så många deltagare i år

Lidingöloppet kom tillbaka efter en paus under pandemin – med ungefär hälften så många deltagare som innan. – En viktig fråga för hela branschen är hur vi får tillbaka löparna, säger kommunikationschefen Fredrik Montgomery.

  • Publicerad 16:46, 8 okt 2021

Vi vill ju att Lidingöborna ser glädjen i en folkfest på ön.

Fjolårets upplaga av Lidingöloppet fick bli på distans – men i år var folkfesten tillbaka.

Munskydd delades ut vid mållinjen och personer bakom plexiglas gav löparna sina nummerlappar. Loppet fördelades över två helger mellan 23 september och 2 okotber för att löparna skulle spridas ut – i övrigt var allt som vanligt.

Men i år deltog 15 000 personer. Åren före pandemin sprang drygt 30 000.

– Vi vill få tillbaka förtroendet för att loppet blir av. Vi vill ju ha den här folkfesten med många löpare, säger Fredrik Montgomery, marknads- och kommunikationschef på Lidingöloppet.

– Vissa kanske inte vill ställa sig på en startlinje tillsammans med så många och andra kanske inte litar på att loppet blir av.

Färre valde pandemialternativet – att springa hemifrån eller i virtuella lopp – i år jämfört med i fjol, då det var det enda alternativet.

– Vi får se lite hur beteendet ser ut framöver. Vi har traditionellt många duktiga utländska löpare och det vill vi satsa mer på.

Årets vinnare i damklassen blev Sylvia Medugu, som tävlar för Kenya, men bor i Danmark. Många länder har funnits representerade, även i år.

– I år hade vi anmälda från 78 länder. Sedan kan det vara att du representerar ett land men bor i Sverige.

– Vi hade 420 registrerade löpare från Indien, 150 från Finland. Nu när det blir fritt fram att resa igen kan vi jobba för att få in fler inresande.

Tillräckligt med bajamajor

Fredrik har inte fått in några rapporter om missnöjda Lidingöbor efter helgernas kalas.

– Vi har varit noga med att det finns tillräckligt med bajamajor och skyltar. Det blir lite mer trafik, rörelse och människor överallt men vi vill ju att Lidingöborna ser glädjen i en folkfest på ön.