Det stora jobbet är snart gjort och en majoritet av Stockholms vuxna invånare som har velat vaccinera sig har nu fått sina sprutor.

– Många av de som velat ha ett gott vaccinationsskydd är snart fullt vaccinerade med båda sina doser. När det är klart gäller det att ha minst samma höga tillgänglighet för de som väntat med sin vaccination och de som är tveksamma till att vaccinera sig, säger vaccinsamordnare .

Under hösten går vaccinationsprogrammet in i en ny fas. Fokus blir då att få fler invånare att vaccinera sig med två doser. Inte minst i socioekonomiskt utsatta områden, där viljan att boka en tid för spruta har varit lägre, inte minst bland unga i åldern 18-29 år.

– Vi föreslår därför att ha mottagningar med mindre kapacitet men med fortsatt god geografisk täckning över länet, säger Magnus Thyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/botkyrkas-unga-kavlar-inte-upp/repuhs!lLKPzDsWeBUrkRPnwYRLw/

Enligt regionen är det viktigt, inte minst för sjukvården, att så många som möjligt väljer att kavla upp. Den mer smittsamma deltavarianten har visat att skyddet med två doser är viktigt för att undvika svår sjukdom och död.

– Två sprutor skyddar väldigt bra. Det är väldigt viktigt att så många stockholmare, så fort som möjligt, blir fullvaccinerade, säger chefläkare Johan Bratt i en kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/regionen-ratt-att-bara-erbjuda-astra-zeneca-till-65/repuhp!LpKy9Ps9Mmf9t1uAjEmewQ/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-gor-du-om-du-flyttar-innan-andra-dosen/repuhp!CqCUtpFbGvnjEf8559oHIQ/