Förra veckan fanns det 108 personer som var konstaterat smittade av covid på Ekerö, veckan innan dess 83 personer. Och antalet bara stiger.

– Det slog om vecka 44, det var som att vända på en hand, säger Sara Banegas, verksamhetschef vid Ekerö vårdcentral.

Vårdcentralen hade tidigare tagit enstaka prover varje dag sedan juni, och har nästan inte haft några positiva.

”I augusti visade 1 av 100 coronatest att personen var smittad. Den senaste veckan har den siffran ändrats till 1 av 6” skrev Ekerö vårdcentral november på sin facebooksida i början av november.

– Nu skulle jag uppskatta att ungefär hälften av alla prover vi gör är positiva och det är många fler som efterfrågar provtagning, säger Sara Banegas.

Provet tas enbart på sjuka som behöver fysisk bedömning av något slag, så det är svårt att säga något om hur många som verkligen är sjuka i Ekerö.

Inga magiska trick

Sara Banegas menar att det finns flera orsaker till att viruset smittar mer just nu.

– Det smittar lättare när det är kallt, vi är tätare tillsammans och mera inomhus. Det är så smittan sprids, och det här viruset är oerhört smittsamt. Det finns inga magiska trick som löser det här åt oss, utan det är vi som behöver ta ansvar. Var och en av oss.

Hon trycker särskilt på att även de som var sjuka i våras behöver vara försiktiga.

– Jag tror att det finns en missuppfattning att om man har varit sjuk finns det antikroppar, men vi vet inte något om hur det här viruset sprids. Vi kan inte säkerställa att någon som redan haft det inte är smittsam.

Allra flesta lindrigt sjuka

Hon menar att det är en fara att många har lindriga symptom.

– Det är härligt för att de inte blir så sjuka, samtidigt är faran att man inte tar viruset på så stort allvar, och smittar någon som blir allvarligt sjuk. Som ung och frisk behöver man inte alltid vara så rädd, men man behöver ändå vara omtänksam.