Vård. På Ekerö vårdcentral testar många positivt just nu. Foto: Anne Lichtenstein

”Hälften av alla prover är positiva”

Senaste månaden har det gått från bara några enstaka smittade på Ekerö till nya toppnoteringar varje veckan. På vårdcentralen har man märkt av en stor ökning av smittade patienter.

  • Publicerad 11:49, 23 nov 2020

Ungefär hälften av alla prover är positiva

Verksamhetschef. Sara Banegas på Ekerö vårdcentral. Foto: Praktikertjänst

Förra veckan fanns det 108 personer som var konstaterat smittade av covid på Ekerö, veckan innan dess 83 personer. Och antalet bara stiger.

– Det slog om vecka 44, det var som att vända på en hand, säger Sara Banegas, verksamhetschef vid Ekerö vårdcentral.

Vårdcentralen hade tidigare tagit enstaka prover varje dag sedan juni, och har nästan inte haft några positiva.

”I augusti visade 1 av 100 coronatest att personen var smittad. Den senaste veckan har den siffran ändrats till 1 av 6” skrev Ekerö vårdcentral november på sin facebooksida i början av november.

– Nu skulle jag uppskatta att ungefär hälften av alla prover vi gör är positiva och det är många fler som efterfrågar provtagning, säger Sara Banegas.

Provet tas enbart på sjuka som behöver fysisk bedömning av något slag, så det är svårt att säga något om hur många som verkligen är sjuka i Ekerö.

Inga magiska trick

Sara Banegas menar att det finns flera orsaker till att viruset smittar mer just nu.

– Det smittar lättare när det är kallt, vi är tätare tillsammans och mera inomhus. Det är så smittan sprids, och det här viruset är oerhört smittsamt. Det finns inga magiska trick som löser det här åt oss, utan det är vi som behöver ta ansvar. Var och en av oss.

Hon trycker särskilt på att även de som var sjuka i våras behöver vara försiktiga.

– Jag tror att det finns en missuppfattning att om man har varit sjuk finns det antikroppar, men vi vet inte något om hur det här viruset sprids. Vi kan inte säkerställa att någon som redan haft det inte är smittsam.

Allra flesta lindrigt sjuka

Hon menar att det är en fara att många har lindriga symptom.

– Det är härligt för att de inte blir så sjuka, samtidigt är faran att man inte tar viruset på så stort allvar, och smittar någon som blir allvarligt sjuk. Som ung och frisk behöver man inte alltid vara så rädd, men man behöver ändå vara omtänksam.

Ekerö vårdcentral. Här har ökningen märkts av direkt. Foto: Anne Lichtenstein

Avboka middagen

Följ folkhälsomyndigheternas rekommendationer

Avboka middagen med kompisar

Hjälp dem i riskgrupp att handla

Tvätta händerna

Håll avstånd.

Källa Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Konstaterat smittade i Ekerö

vecka 42: 9 smittade

vecka 43: 37 smittade

vecka 44: 83 smittade

vecka 45: 108 smittade

Källa: 1177.se

Visa merVisa mindre

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14