Foto: Mostphotos

Häktesmördare döms för nytt våldsdåd

Den 36-årige man som 2011 dömdes till livstids fängelse för mordet på en häktesvakt i Flemingsberg döms för ett mordförsök på anstalten Hall.

  • Publicerad 11:25, 26 feb 2019

I oktober 2011 attackerades den 24-åriga kriminalvårdaren Karen Gebreab från Husby inne på häktet i Flemingsberg.

Den då 28-åriga gärningsmannen slog henne med knytnävsslag och batong så illa att hon avled. Han dömdes senare samma år till livstids fängelse för mord.

Den dåvarande chefen för häktet i Flemingsberg avgick efter mordet. Tre chefer för Kriminalvården åtalades för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död, men alla tre friades i hovrätten. Efter mordet byggdes häktet om och nya säkerhetsrutiner sattes in. 

Dömd för mordförsök på Hall

Nu har samma gärningsman som mördade Karen Gebreab dömts på nytt, den här gången för ett mordförsök inne på anstalten Hall dit han flyttades efter att varit inblandad i flera bråk på Kumlaanstalten.

Det var den 15 februari 2018 som den nu 36-åriga mannen attackerade en före detta gängledare och livstidsdömd medfånge med en köttermometer. Förloppet fångades på övervakningskamera. Medfången stod framåtlutad för att byta en soppåse eller liknande när 28-åringen högg honom en gång i höger sida av bröstkorgen.

Medfången fick livshotande skador men överlevde.

36-åringen erkände gärningen och dömdes den 22 februari i tingsrätten för försök till mord. Eftersom han redan sitter inne på livstid finns inget mer straff att utdöma.

Farligt föremål

Termometern som 36-åringen använde är på anstalten klassat som ett farligt föremål och måste kvitteras ut av personal för att få användas. Tre gånger om dagen ska personalen kontrollera att de farliga föremålen är på plats. Den här termometern var aldrig utvkitterad.