De två männen tros vara kända profiler på Stockholms klotterscen. Foto: Mitt i

Häktade klottrare riskerar få miljonbelopp i skadestånd

Välbärgade pappor med bil, lägenhet och stadigt jobb – samtidigt kända profiler på Stockholms klotterscen. Nu riskerar de två männen fängelse och miljonbelopp i skadestånd för sitt dubbelliv.

  • Publicerad 08:09, 10 dec 2019

I fredags häktades två män misstänkta för grov skadegörelse för att ha klottrat på flera ställen i Stockholmsområdet det senaste året. Enligt häktningsframställan ska männen ha rört sig kring tågspåren i bland annat i Skarpnäck, Akalla, Märsta och Järfälla och klottrat på både tåg och väggar.

Trots att fredagens häktning gäller klotter det senaste åren misstänker polisen att de båda männen klottrat under betydligt längre tid än så.

– Männen är misstänkta för att ha klottrat för mångmiljonbelopp. De har varit väldigt aktiva på klotterscenen den senaste tiden och då får man ögon på sig – av flera. Nu fick det räcka. Vi kommer att gå flera år tillbaka i tiden i utredningen, säger förundersökningsledaren Thomas Ivering.

Ser det mer som civil olydnad än ett brott

Thomas Ivering, förundersökningsledare

Lever dubbelliv

De båda männen verkar till synes vara två helt vanliga personer. Den ena, en 33-åring Hässelbybo, är gift och har barn. Den andra, en 34-årig Sollentunabo, ska snart bli pappa och jobbar med bostäder. Båda ska enligt polisen tjäna mer än 500 000 kronor per år. En av dem är dömd för skadegörelse tidigare. Den andra finns med i polisregistret.

Kombinationen av familjelivet och det systematiska klottrandet är någonting som förundersökningsledaren har svårt att få ihop.

– Fotbollshuliganer rättfärdigar ofta sitt beteende med att se fotbollen som en folkrörelse – som om våldet hör sporten till. På samma sätt verkar de här männen se på klottret. De ser det mer som civil olydnad än ett brott. Men det är svårt att förstå hur människor tänker. Jag är ingen GW, säger förundersökningsledaren.

Klotter kostar

Men att klottrandet är ett brott råder ingen tvekan om enligt Thomas Ivering. Bara i SL-trafiken kostar klottret över 140 miljoner kronor för övriga stockholmare varje år. Det innebär också en stor säkerhetsrisk när klottrarna rör sig på spåren och sprayar över märken som är viktiga för räddningstjänsten om en olycka skulle uppstå.

När man klottrat så mycket som de här männen gjort handlar det om någon form av mani

Thomas Ivering, förundersökningsledare

Polisens förhoppning är att häktningen av de två männen, som beskrivs som profiler på Stockholms klotterscen, ska skicka ut signaler till andra klottrare. Troligtvis kommer utredningen leda till att fler klottrare grips och tillslut döms.

För de två häktade männen väntar, förutsatt att männen döms, fängelsestraff och sannolikt dyra skadestånd. Både två nekar till brott.

– När man klottrat så mycket som de här männen gjort handlar det om någon form av mani. Det kommer att handla om miljonbelopp i skadestånd, säger Thomas Ivering.