BROTT. Mannen som nu sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn polisanmäldes redan 2012 av Ekerö kommun. Foto: Sacharias Källdén

Häktade barnskötaren polisanmäld redan 2012

Barnskötaren som sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn polisanmäldes av Ekerö kommun redan 2012. Men när förundersökningen lades ner blev han flyttad – till en annan förskola i kommunen.

  • Publicerad 16:59, 4 feb 2020

Redan i slutet på 2012 polisanmälde Ekerö kommun mannen som nu sitter häktad misstänkt för grovt sexuellt övergrepp på barn. Mannen var då misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn.

– Han var misstänkt i sin yrkesutövning. Men förundersökningen lades ned eftersom det inte gick att styrka brott, säger kommunens presschef Johan Elfver.

Efter överenskommelse med arbetsgivaren bytte mannen från Ekendal till Ekudden, en annan förskola i samma enhet.

Är det rimligt att mannen bytte till en annan förskola?

– När en förundersökning är nedlagd finns det ingen brottsmisstanke. Det var polisens bedömning och det vi som arbetsgivare hade att förhålla oss till. Jag har inte tillgång till dokumentationen därifrån, så jag vet inte om han hade en aktiv tjänst, säger Johan Elfver.

Men en förälder som MälaröDirekt har varit i kontakt och som hade barn på Ekudden under den aktuella perioden hävdar att det hade han.

– Han jobbade i barngruppen, som en av tre barnskötare i en arbetsgrupp. Det var ingen särskilt arrangemang kring honom, i alla fall inte vad vi föräldrar fick reda på, säger hon.

Greps i januari

Hon hade vid tillfället för mannens omplacering ifrågasatt rekryteringen till den dåvarande förskolechefen. Hon fick då till svar att mannen hade "lång erfarenhet av förskolearbetet" och i sitt arbete på Ekendal "byggt upp en god samverkan med både kollegor, barn och föräldrar".

Mannen jobbade på Ekudden fram till april 2013 då han enligt Johan Elfver slutade på egen begäran.

Mannen greps den 26 januari misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn på den förskola han nyligen jobbat på i Botkyrka. Han är även misstänkt för kränkande fotografering och grovt barnpornografibrott.

Förundersökningen pågår fortfarande och som del i det undersöker polisen om något barn på förskolorna på Ekerö har blivit utsatt. Men ännu har man inte hittat några bilder på mannens dator som kan kopplas dit, enligt uppgift till Dagens nyheter.

MälaröDirekt söker polisen för en vidare kommentar.

Brottsmisstänkt barnskötare jobbade tidigare på Ekerö

Barnskötare erkänner sexbrott mot barn

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45

Flera hundra väntas till kyrkorna

Nyheter Helg. Allhelgona särskilt viktigt i år. Årets kanske största kyrkliga helg, sett till antalet besökare, är på ingång. I år blir allhelgona särskilt viktig, tror Magnus Ehntorp, präst och biträdande kyrkoherde på Ekerö.torsdag 22/10 11:12

Toppar insamling med bullar

Nyheter Driv. Färingsöbo bidrar stort till Världens barm Snacka om engagemang. Färingsöbon Mikael Gustavsson, 57, är den privatperson som i år har samlat in mest till hjälporganisationen Världens barn.tisdag 20/10 11:35