Kartläggs. Den misstänkte mannen har erkänt de två överfallsvåldtäkterna, nu kartläggs hans förflyttningar. Foto: Mitt i

Häktad kartläggs av polisen

Mannen som har erkänt två våldtäkter med två års mellanrum, bland annat en grov överfallsvåldtäkt nära en badplats i Skavlöten i Täby i juni i fjol, kartläggs nu av polisen.

  • Publicerad 12:05, 3 feb 2021

Den 26 januari häktades mannen i Attunda tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare och har inte funnits med bland tipsen och materialet som polisen har jobbat med sedan i somras.

– Nu jobbar vi med att fullt ut försöka klarlägga hur de här händelserna har gått till i Täby och Uppsala. Det kommer bli ytterligare några förhör framöver, framför allt med den här mannen, säger Niklas Kraft, chef för sexualbrottsgruppen i polisområde Nord.

Tittar på ouppklarade fall

Parallellt pågår ett arbete där polisen tittar på ouppklarade ärenden en bit tillbaka i tiden.

– Det här är rutinmässiga åtgärder. Med tanke på att han ändå sannolikt ligger bakom två såna här överfall så behöver man titta på om det finns flera fall. Vi tittar på många ouppklarade fall och en kartläggning pågår av var den här personen har befunnit sig vid olika tidpunkter och perioder, säger Niklas Kraft.

Mannen är i dagsläget inte skäligen misstänkt eller delgiven flera brott än de två i Täby och Uppsala.

– Överfallen som har varit i Vallentuna och Täby några år tillbaka känner vi till och har sett cirkulera i media. Vi har tittat på bilderna och han är inte misstänkt för de specifika ärendena i nuläget. Men vi jobbar vidare med det materialet och vi utesluter ingenting, säger Niklas Kraft.

Detta har hänt

I höstas gick man ut och pratade om fallen i programmet Efterlyst, en uppföljning är nu på gång. I december gick man ut med en parabonbild på mannen.

Natten mellan den 23 och 24 januari kunde mannen i 30-årsåldern gripas i sin bostad. Den 25 januari häktades mannen.