PÅ FRI FOT. Den man som häktats misstänkt för en våldtäkt mot ett barn i Salem försattes på fri fot i väntan på att en dom om flera sexualbrott mot barn skulle vinna laga kraft. Foto: Fredrik Sjöquist/Mitt i

Häktad för barnvåldtäkt i Salem – var på fri fot i väntan på dom

Den man som sitter häktad misstänkt för en våldtäkt mot ett barn i Salem i förra veckan dömdes 2019 för flera sexualbrott mot barn. Domen överklagades till hovrätten, men än i dag har ingen förhandling hållits. Under tiden har mannen varit på fri fot.

  • Publicerad 13:48, 10 jun 2021

Det var under torsdagen i förra veckan som polis och ambulans larmades till Salem, med anledning av en misstänkt barnvåldtäkt.

Samma helg, på lördagen, kunde en man i 25-årsåldern gripas på sannolika skäl misstänkt för brottet. Han häktades veckan därpå av domstolen.

Tidigare dömd...

Men mannen är inte okänd för rättsväsendet.

2019 dömdes han till fängelse i ett och ett halvt år av Södertörns tingsrätt för nio fall av sexuellt ofredande, 17 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, sju fall av sexuellt övergrepp mot barn, 16 tillfällen av barnpornografibrott och åtta tillfällen av sexuella övergrepp mot barn och ett fall av våldtäkt mot barn.

Offren, totalt 17 stycken, var 8–13 år när brotten begicks, och allt skedde över nätet. Det tidigaste brottet – ett fall av sexuellt ofredande – skedde redan hösten 2012, då mannen var 17 år gammal.

...ändå på fri fot

Eftersom det hade gått så pass långt tid sedan brotten skedde, bedömde domstolen att mannen inte behövde häktas i väntan på att domen vann laga kraft. Men det skulle visa sig dröja.

I början av 2020 överklagades domen till hovrätten, och där har den samlat damm utan att tas upp i domstolen. Enligt uppgifter till DN är förhandlingen i hovrätten planerad till september i år – ett och ett halvt år efter att domen överklagades.

Under den tiden har mannen varit på fri fot. Fram till dess att han häktades i förra veckan, nu misstänkt för ett nytt sexualbrott.

– Gärningen som han är misstänkt för nu skiljer sig från de han är dömd för tidigare eftersom det är ett fysiskt övergrepp, vilket jag anser är ännu mer gränslöst än de tidigare övergreppen över nätet, säger Tobias Kudrén, kammaråklagare vid Södertörns tingsrätt, till DN.