Hakkors och rasistiskt klotter på bibblan

Hakkors, könsord och annat klotter från golv till tak. Under senaste året har studierummen på Kista bibliotek blivit totalt nedklottrade. Men nu saneras rummen och ett totalförbud mot klotter har införts.

  • Publicerad 15:47, 15 feb 2017

– Studierummen ska vara en lugn miljö. Att sitta där och plugga med väggarna fulla av klotter som består av en massa symboler som är kopplade till nazismen och ord som hora är inte roingivande. Jag förstår inte hur klottret har fått vara där så länge, säger 26-årige Akallabon Alvaro Cabezas, som blev förskräckt när han upptäckte hur rummen såg ut.

Han tycker det känns tråkigt att ungdomarna ska behöva sitta i den miljön, när Kista bibliotek i övrigt har en mysig och inbjudande miljö.

– Jag frågade två ungdomar hur det kändes att sitta där och de sa att de inte hade någon annanstans att ta vägen, men att det kändes smutsigt och äckligt att sitta där. Det finns en fara i att låta klottret vara då det blir normaliserande – att vi som bor i förorten ska ha det så men de i innerstaden skulle aldrig behöva sitta i rum med den standarden, säger Alvaro Cabezas.

Kista bibliotek invigdes i gallerian 2014 och är med sina 2400 kvadratmeter Stockholms näst största bibliotek. 2015 blev det utnämnd till Årets bibliotek.

Maria Olsson Eklund, enhetschef för biblioteken i Kista och Husby, säger att klottret har ökat under året i samtliga 23 studierum.

– Vi har önskat sanering och har fått invänta beslut och budget centralt ifrån, säger hon.

En del klotter är rent rasistiskt, som hakkorsen, hur ställer ni er till att de har fått vara på väggarna under en tid?

– Hemskt så klart. Vi har diskuterat att stänga av just de rummen men trycket på studierummen är så stort att våra besökare har bett oss att inte stänga av dem. Vi har pratat med många besökare om detta.

Nu har saneringen av klottret satt igång. Rummen saneras fem i taget och räknas bli klara i början av mars.

Hur kommer ni att bevaka rummen i fortsättningen så att de inte klottras ned igen?

– Vi har striktare rutiner där den som lånar ett studierum gör det på sitt lånekort och därmed ansvarar för att rummet lämnas i gott skick. Rummen är nu låsta och låses upp av personalen. Klotter och annan skadegörelse kommer polisanmälas. Återkommer klottret så stänger vi av det aktuella rummet och målar över direkt, säger Maria Olsson Eklund.