Håkan Nordström var på väg för att hämta sin dotter när han upptäckte hans bil och åtta andra hade brunnit. "Det känns heltrist." Foto: Victor Malmcrona/Privat

Håkans bil var en av åtta som brann på Södermalm

Natten till i dag, fredag, stod åtta bilar i brand på Södermannagatan. Håkan Nordström är en av de bilägare som drabbats. ”Lite otryggt känns det, och man undrar varför”, säger han.

  • Publicerad 06:43, 20 aug 2021

Natten till fredagen brann flera bilar som stod parkerade på Södermannagatan upp mot Kanalplan. Larmet kom till Katarina brandstation vid fyratiden på morgonen. På ungefär tre minuter var styrkan på plats.

– Det brann i åtta bilar, säger brandmästaren Göran Stark, som var del i släckningsarbetet.

– Det var tur att vi var hemma på stationen så att vi kunde ta oss dit fort. I några av bilarna hade det inte börjat brinna jättemycket.

Bilbränder hör inte till vanligheterna på Södermalm, menar Göran Stark.

– Det sker väldigt sällan. För egen del, under ett år, kan jag räkna antalet utryckningar på sådana larm på ena handen. Att så här många bilar brinner har jag inte varit med om förut, det är extraordinärt.

Hur bränderna kan ha startat vill Göran Stark inte spekulera i, men konstaterar att alla bilar brann på motorhuven.

Dagen innan hade Håkan Nordström ställt sin Skoda på Södermannagatan. "Det är nog bara att skrota bilen." Foto: Victor Malmcrona

Under förmiddagen var polisens tekniker på plats för att undersöka området. Foto: Victor Malmcrona

Känns heltrist

På fredagsförmiddagen sticker lukten av bränd plast, plåt och elektronik i näsan. Polisens tekniker undersöker bilarna. Platsen har spärrats av.

Håkan Nordström, som bor i närheten, har precis kommit fram och upptäckt att hans bil brunnit.

– Det känns heltrist. Jag skulle i väg och hämta min dotter, men det är ju bara att glömma. Det är motorutrymmet som brunnit, det är nog bara att skrota bilen, säger han och plockar fram telefonen för att slå sin dotter en signal.

– Man är inte van att det händer inne i stan. Lite otryggt känns det, och man undrar varför. Förhoppningsvis är det en engångsföreteelse.

Lasse Ringdahl har sin lägenhet precis ovanför, men sov igenom det hela. Han reagerar ändå på det som har hänt.

– Det är obehagligt. Jag har bott här i 15–16 år, det är annars ett väldigt lugnt område. Jag är bara glad att det inte spred sig till kåken.

Söker vittnen

Händelsen utreds som mordbrand. Än finns ingen misstänkt i ärendet.

– Vi utreder flera olika spår, och underrättelsesidan är inkopplad, säger kommunpolisen Jan Nilsson.

– Men det har inte skett något annat i området i närtid, som vi kan koppla till händelsen.

Polisen söker nu vittnen.