Hajar El Ouardi slappnade av så fort hon kom upp på scenen. Foto: Läsarbild Privat

Hajar, 16, är Röda linjens bästa poet

16-åriga Hajar El Ouardi är Röda linjens bästa poet. Hennes dikt om killar som sårar tjejer vann både publikens och juryns hjärtan, vid tävlingen i Skärholmen.

  • Publicerad 15:46, 30 apr 2018

Innan Hajar El Ouardi klev upp på scenen var hon jättenervös. Men när hon väl stod där, och kände publikens entusiasm och värme, släppte det.

– Jag kände mig som hemma så fort jag hade greppat mikrofonen. Det var en obeskrivlig känsla, säger hon.

Hajar El Ouardi var en av sju poeter som tävlade om att bli Röda linjens bästa poet, i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen i helgen. En av hennes dikter handlade om killar som sårar tjejer genom att säga att de älskar dem men sedan ändå gå ifrån dem.

– Jag har många tjejkompisar som har varit med om det och som kan relatera till vad jag har skrivit. Och jag hoppas att killar som hör dikten förstår att andras hjärtan inte är något man skojar med, säger hon.

Första gången på en scen

Den andra dikten hon läste handlade om killar som kämpar för att komma bort från sina tuffa gäng, för att skapa sig en bättre framtid.

– Jag känner många killar som försöker komma bort från grupptrycket. Dikten handlar om dem, och jag tänker att den också kan motivera andra att försöka, säger Hajar El Ouardi.

Hajar El Ouardi har länge skrivit dikter, för att få utlopp för sina känslor, men det här var första gången hon stod på en scen. Hennes kompisar uppmuntrade henne att våga ta steget, och hon är glad att hon gjorde det.

– Det gav verkligen mersmak. Alla som var med var jätteduktiga så segern stärkte mitt självförtroende. Hittar jag någon mer tävlingen som passar söker jag dit, säger hon.

Helt ny tävling

Röda linjens bästa poet är en helt ny tävling. Bredängskillen Alexander Zadruzny, ordförande i Skärholmens ungdomsråd, fick idén och såg till att den blev verklighet. Tanken är att den ska återkomma år från år. Namnet är mest ett sätt att lyfta fram den röda linjen som en plats för poesi – tävlande från hela Stockholm är välkomna. Hajar El Ouardi kommer till exempel från Rågsved. Därhemma har hon nu de 2500 kronor som hon fick i prispengar.

– Det kändes verkligen roligt att få dem! Jag har inte bestämt vad jag ska göra för pengarna än, säger hon.