Hagsätra t-bana farligast i stan

Ändstationer är farligare än exempelvis T-centralen visar forskning från KTH. Hagsätra tunnelbanestation toppar listan som mest brottsutsatt. Farsta strand är tredje värst i Stockholm.

  • Publicerad 16:02, 5 feb 2012

Ny forskning visar att miljön påverkar brott. Ändstationer är mer utsatta än andra stationer.

– Ofta ligger de ändstationer som är mest utsatta i ett våldsdrabbat bostadsområde. Resultatet speglar brottslighet som redan existerar, säger Vania Ceccato, forskare på KTH och ansvarig för projektet.

Med projektet vill Vania Ceccato, Adriaan Cornelis Uittenbogaard och Roya Bamzar belysa hur miljö påverkar brott och rädsla för brott. Men att känna sig trygg behöver inte vara relaterat till hur mycket brott som faktiskt sker på stationen.

Trots att Hagsätra station är mest drabbat totalt känner många människor sig trygga där, enligt Vania Ceccato. Hon anser därför att man måste se resan som en helhet, även vägen till och från stationen.

– 64 procent har någon gång känt sig otrygga på väg till eller från tunnelbanan jämfört med cirka 50 procent som någon gång känt sig otrygga på en tunnelbanestation. Det räcker inte att justera miljön på stationerna. Ansvaret kan inte bara ligga på transportföretagen eller polisen, säger Vania Ceccato.

62 procent av alla polisanmälda brott i Stockholm sker inom 500 meters radie från en t-banestation. Det motsvarar 30 procent av stadsytan där flest personer vistas.

– Det här visar att brott sker där människor befinner sig – på tunnelbane-stationer, men även på restauranger och i butiker. Av förklarliga skäl händer inte så många brott i skogen.

Fakta

Här sker flest brott totalt

1. Hagsätra

2. Hjulsta

3. Farsta strand

4. Norsborg

5. Hässelby Strand

6. Johannelund

7. Axelsberg

8. Ängbyplan

9. Sockenplan

10. Skarpnäck

(Gäller våld, stöld, rån och skadegörelse ).

Källa: KTH

Visa merVisa mindre