Hagop räddar skor från soporna

När skomakaren Hagop Karaoghlanian på Kungsholmsgatan fick frågan om han kunde laga bortskänkta skor tvekade han inte ett ögonblick. – Alla kan vara med och bidra på något sätt, säger han.

  • Publicerad 15:43, 5 nov 2014

Få går med trasiga skor. Det vet Stadsmissionen som har svårt att göra någonting med bortskänkta defekta skor. Det kan röra sig om relativt små skavanker men utan kompetensen och tiden åker många av paren i soporna i stället. Ofta kan det röra sig om fina och exklusiva italienska, franska eller brittiska märkesskor.

Beställningsskomakarmästaren Carina Eneroth driver Skomakeri Framåt i Gamla stan och är aktiv inom Sveriges Skomakarmästarförbund. Länge köpte hon halvdana skor på loppisar som utbildningsmaterial till sina lärlingar på skomakeriet. Men i takt med att standarden och priserna höjdes i second handbutikerna blev det allt svårare att hitta trasiga skor i hyllorna.

– Ibland var jag tvungen att ha sönder dem lite extra så att eleverna fick lära sig de viktiga grunderna, säger Carina Eneroth, som tänkte att det måste finnas trasiga skor som aldrig hamnar i butikerna.

– Så jag tog kontakt med de stora second handkedjorna för att höra om de hade skor vi kunde få laga som de sen kunde få tillbaka för att sälja. Stadsmissionen nappade, säger Carina.

”Otroligt resursslöseri”

När hon på plats i sorteringshallen såg de enorma mängder skor som kastas insåg hon att hennes elever aldrig skulle klara att ta tillvara alla par.

– Jag insåg att det är enorma mängder med skor som kastas. Ett otroligt resursslöseri på många sätt. Gåvogivaren åker till butiken lämnar in skorna, de skickas till sortering och sorteras ut för att senare kasseras. Fast det ofta bara en omklackning som krävs. Som ett par lackskor från Calvin Klein, de hade säkert kostat ansenlig summa. Hade inte vi klackat om dem hade de åkt i soporna, säger Carina.

Ytterligare tre skomakare i stan involverades i projektet, bland annat Anni Sko- och nyckelservice på Kungsholmsgatan 14 där Hagop Karaoghlanian drivit sin verksamhet i fem års tid.

– Självklart vill jag göra det, det var ingen diskussion. Kan man så ska man hjälpa till och ibland har jag en halvtimme över, man hittar alltid tid, säger Hagop medan han går igenom ”veckans skörd” som Carina kommit med.

Än så länge har han hunnit med att laga runt trettio par varav de flesta varit fina skinnskor. Han har själv överraskats över kvalitén på skorna som egentligen skulle slängas. Dessutom ser han hur många par ute i affärerna som med små medel skulle kunna säljas för en större peng.

– Ibland går jag runt och ser fina skor som jag vet har kostat många tusen, sen ser jag att de säljs för 150 kronor och jag tänker bara ”Va?”. Efter att jag reparerat dem kan man sälja skorna för 300–350 kronor i stället.

Ökad medvetenhet

När Hagop är klar med sina omklackningar, putsningar och limningar skickas alltså skorna tillbaks till Stadsmissionen, på så sätt tas skorna tillvara medan man samtidigt ökar medvetenheten om att det går att göra gamla skor som nya.

– Vi måste få de yngre generationerna att inte omedelbart kasta skor som gått sönder utan söka upp duktiga skomakare. På det här sättet sprider vi att vi finns och gör att folk ser att det är möjligt att med en liten insats fixa ett par dojor så att de håller en säsong till, säger Carina.

Mer

RE-PAIR – skor får ett nytt liv

Tillsammans med Stockholms Skomakarförening lanserade Stockholms Stadsmission RE-PAIR förra veckan.

Projektet innebär att medlemmar i Skomakarföreningen och deras lärlingar, med ideellt arbete, reparerar slitna skor som skänkts till Stockholms Stadsmission. I stället för att kasseras får skorna en grundlig översyn och blir återigen fullt användbara och kan säljas i butik.

Visa merVisa mindre