Hussein Shaleh, Hagi Farah och Mohamed Hussein Tarabi vill alla köpa sina lägenheter om de skulle få chansen till det. Foto: Linus Lindgren

Hagi Farah vill att Rinkebyborna ska kunna köpa sina lägenheter

Intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har minst varit svalt i Järva. Men Hagi Farah vill göra ändring på det och tror att det kan stärka Rinkeby. – I dag flyttar de som är ekonomiskt starka härifrån, säger han.

  • Publicerad 05:00, 29 nov 2019

Flera av allmännyttans hyresgästföreningar runt om i Stockholm har blivit erbjudna att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter.

Men i Järva har intresset minst sagt varit svalt. En drygt en vecka gammal rapport visar att ingen förening i Rinkeby ville göra om sina hyresrätter till bostadsrätter.

Ingen förening vill ombilda till bostadsrätter i Järva

Men lokalprofilen Hagi Farah försöker nu göra ändring på det. Han tycker att det är synd att det inte finns några lägenheter att köpa i Rinkeby och tror att det leder till att de som har ekonomiska muskler flyttar från orten.

– Folk kommer hit, ofta från andra länder, och är ekonomiskt svaga. Sedan får de jobb och en bra ekonomi. Då kan de i dag inte köpa en lägenhet här. Resultatet blir att de som har råd flyttar härifrån, säger han.

Hagi Farah tror att det här är ett sätt att lyfta upp folk ur fattigdom. Foto: Linus Lindgren

Det har inte gått förbi Hagi att det inte finns någon hyresförening som faktiskt vill ombilda. Men han tror att mycket beror på systemet med bostadsrätter.

– Det är ett svenskt system som folk här inte är vana vid. Det kan det bo mellan 30 och 40 nationaliteter i ett hus. Det kan lätt uppstå konflikter i en eventuell styrelse då. Men det finns ett system som fungerar och som folk här är vana vid, säger Hagi Farah.

Hussein Shaleh säger att han vill äga sin egen bostad men han tror inte på systemet med bostadsrätt. Foto: Linus Lindgren.

Succé för andelsägande

Systemet han pratar om kallas för delägarboende och det är sedan några år tillbaka en bostadsform som används i Botkyrka. Det fungerar så att man som hyresgäst får rätten att köpa sin egen lägenhet men att en fastighetsägare fortfarande äger och förvaltar trapphus, tvättstuga, fasader och liknande.

– Många här har bott så innan de flyttade tills Sverige och när jag har presenterat den här idén har många varit intresserade, säger Hagi Farah.

Jag räknade lite på det och kom fram till att jag har betalat av värdet på min lägenhet en och en halv gång

Mohamed Hussein Tarabi

Ett tjugotal personer har bekräftat att de är intresserade av den här boendeformen i Rinkeby – men Hagi tror att det kan finnas fler. En av de som vill köpa sin lägenhet på det här viset är Mohamed Hussein Tarabi.

– Jag har bott i min hyreslägenhet sedan 1999. Jag räknade lite på det och kom fram till att jag har betalat av värdet på min lägenhet en och en halv gång. Men om jag flyttar nu så får jag inga pengar för min lägenhet, säger han.

Han tycker att det är tråkigt att det inte finns några lägenheter att köpa i Rinkeby och vill gärna se en ändring på det.

– Jag tror att om vi får köpa våra lägenheter så kommer det bli tryggare här. Då har man ett intresse i att hålla det rent och tryggt vid sin lägenhet. För tanken är ju att värdet på lägenheterna ska öka, säger han.

Hagi Farah håller mer Mohamed.

– Politikerna pratar om att göra det tryggt här till 2025. Men om vi skulle tillåta folk att köpa sina lägenheter tror jag det skulle gå snabbare än så. Rinkebyborna kommer att lyfta upp sig själva och få en ekonomisk anledning att göra det tryggt här, säger han.

”Jag har betalat av min lägenhet en och en halv gång flyttar jag får jag ingeting tillbaka” säger Mohamed Hussein Tarabi. Foto: Linus Lindgren

Hagi Farah har skickat ut ett förslag om att starta ett pilotprojekt med delägandeformen i Rinkeby till allmännyttans tre bolag men fått svaret att det är en fråga som ligger hos stadens politiker. Under torsdagen lämnade Hagi in ett 20-tal intresseanmälningar till bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M).

I en skriftlig kommentar meddelar Dennis Wedin att det är blågröna majoriteten är positiva till olika boendeformer.

”I Rinkeby utgör hyresrätten 95 procent av bostadsbeståndet, och det är välkommet med idéer på hur mångfalden kan öka. Exploateringsnämnden utreder exempelvis förutsättningarna för boendeformen hyrköp, och om det skulle kunna fungera som en mellanväg”, skriver han.