Låt graffitin i Hägerstensbadet vara kvar, som ett starkt exempel på ett samtida konstverk. Det menar graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad och konstvetaren Macarena Dusant tillsammans med 53 andra Hägerstensbor. Foto: Ylva Bergman/Per Kristiansen

Hägerstensborna: Behåll graffitin på badet!

Två graffitiexperter tillsammans med ytterligare 53 Hägerstensbor kräver att sprejmålningen efter den uppmärksammade konstkuppen vid Personnebadet i höstas bevaras.

  • Publicerad 11:46, 29 dec 2016

Klottret i bassängbotten på Personnebadet i Hägersten är ett värdefullt samtida konstverk

Det har nu gått över tre månader sedan bassängbotten i Hägerstensbadet, även kallat Personnebadet, sprejmålades med tjocka faluröda tags. Men vad som först verkade vara ett vanligt busstreck visade sig i själva verket vara en noga planerad konstkupp – utförd av den hyllade fotografen Saga Berlin. I ett mejl till staden skrev hon att verket, med titeln "Uppfinn något eller dö", är ett sätt att resa frågor kring hur konstformen tags värderas i det offentliga rummet.

AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Och nu får Saga Berlin gehör. I ett medborgarförslag har inte mindre än 55 Hägerstensbor gått samman för att kräva att konstverket bevaras. I spetsen för truppen går graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad och konstvetaren Macarena Dusant.

– Ur ett konsthistoriskt perspektiv har verket definitivt ett starkt värde. Gestaltningen av bassängen gör den till en skulptur i sig, vilket rimmar väl med platsen där den ligger som ju kallas "skulpturparken". Med det nya verket tar Hägersten ett skutt in i samtiden och aktualiseras. Samtidigt finns det också väldigt få offentliga konstverk i staden som är interaktiva på det här sättet, att människor faktiskt kan simma ovanför målningen, säger Macarena Dusant.

Vill leda konstvandring till badet

Även graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad, som bland annat leder guidade gatukonstvandringar för stadens räkning, tycker att verket är så pass unikt och kraftfullt att det bör få vara kvar. Han menar att tags har fått en oförtjänt dålig stämpel, som något halvdant eller slarvigt.

– Men på samma sätt som Ebba Grön stack i folks ögon på sin tid och inte ansågs kunna spela sina instrument, är de långt i från kontroversiella i dag, säger han och fortsätter:

– När det gäller det här konstverket är det dessutom långt ifrån en "vanlig tag", jag höll på att ramla av cykeln första gången jag såg det. Det är oerhört kraftfullt och konsekvent genomfört, och definitivt något jag gärna skulle göra en guidad konstvandring till för att prata om estetiken.

Sanering fördröjs till våren

Det är upp till fastighetskontoret att ordna med sanering av badet, vilket ännu inte skett. Det beror på att man vill vänta tills vädret blir lite varmare, enligt Jonas Fager, enhetschef på fastighetskontoret.

– Vi kommer att behöva tvätta, blästra och måla om så det är lämpligare att vänta så att färgen inte fryser, säger han.

Personnebadet förstört – kostar 650 000 att fixa

Tidigare har fastighetskontoret pratat om en kostnad på runt 650 000 kronor för att få bort målningen, men enligt Jonas Fager kikar man nu på billigare offerter. Alternativet att låta sprejfärgen vara kvar är han dock skeptisk till.

– Nej, herregud! Det skulle sända ut en väldigt konstig signal, i min värld är det här inte konst utan rent klotter. Det tycker jag inte att vi ska uppmuntra, säger Jonas Fager.

Men den argumentationen ger graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad inte mycket för.

– Har folk börjat stjäla soffor sedan Dan Wolgers stal en soffa och sålde på Blocket som ett konstverk? Jag tror snarare det här skulle uppmuntra graffitikonstnärer att bli mer konceptuella, om något. Jag hoppas att politikerna vågar ta den här möjligheten att bevara det här starka exemplet på ett konstuttryck från vår samtid.