Här ska hundratals nya bostäder och kontor byggas inom projektet haga norra. Till höger löper Frösundaleden. Foto: Claudio Britos

Haga Norra plockar upp trender från pandemin

1 000 lägenheter och 5 000 arbetsplatser – Haga norra blir stort, men ska utgå från människor, menar Charlotte Liliegren på Fabege. – Vi ser framför oss kvarter där man går till sitt bageri och den lokala grönsaksaffären.

  • Publicerad 15:12, 24 sep 2021

Det andra sidan av myntet av pandemin är att folk spenderar mer tid i sitt lokalområde.

Området som växer fram mellan E4 och Frösundaleden, Haga Norra, är i förvandling.

70-talsanläggningen Bilia revs ifjol och ska nu bebyggas med bostäder.

Nya bilhallen intill, ett showroom, invigdes i februari i år. Ovanpå den har det första bostadshuset blivit klart.

Fabege äger marken och är den aktör som utvecklar området. Paris och Köpenhamn sägs vara inspirationskällor.

– Vi är ute efter en lokal känsla med lite smalare gaturum som inte fylls av bilar, utan som är mer byggt för människor, Charlotte Liliegren, chef för stads- och fastighetsutveckling på Fabege.

I planerna finns en restauranggränd och en promenadgata, Mathildatorget, mot Frösundaleden. 1000 lägenheter och 50 000 kvadratmeter kontor ska det bli totalt, 5 000 ska jobba i området.

Mer tid lokalt

Pandemin har påverkat planeringen av stadsdelen.

– Handeln går igenom en omdanande period som förstärkts av pandemin. Mycket sker via e-handel idag och det som kommer att vara aktuellt för att skapa trivsel och ytor att umgås på i stadsdelar är det lite mer genuina och lokala. Vi ser framför oss kvarter där man går till sitt bageri och den lokala grönsaksaffären. För det andra sidan av myntet av pandemin är att folk spenderar mer tid i sitt lokalområde. De trenderna vill vi fånga upp, säger Charlotte Liliegren.

I linje med det ingår co working-space med kaffeautomat, hobbyrum för cykelmeckande och gym i det bostadshus som nu håller på att flyttas in.

Arkitektoniskt ska Haga Norra gå åt det rejäla snarare än moderna glasfasader.

– Tänk äldre industri, tegel och stora fönsterpartier. Det ska kännas gediget, säger Charlotte Liliegren.