”Haft ett ganska högt tryck från min familj”

Med ett år kvar till valet lämnar Lotta Grahn Elg politiken. – Jag är 54 år nu och ska jag göra något annat i mitt liv är det kanske nu. Då kändes det helt rätt, säger hon till Mitt i Bålsta.

  • Publicerad 10:26, 14 sep 2021

Det här är något som har vuxit fram

Den 27 september sammanträder kommunfullmäktige. Då kommer Lotta Grahn Elg (M) lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande (KSO).

– Jag har varit kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun sedan december 2017, säger Liselotte Grahn Elg. Det har varit roliga år med både medgångar och motgångar, säger hon i ett pressmeddelande.

Morgonen efter beskedet pratar Mitt i Bålsta med Lotta Grahn Elg.

– Det här är något som har vuxit fram. I lördags var det ett år kvar till valdagen och jag kände att det var läge nu. Jag har haft ett ganska högt tryck från min familj att lämna.

Familjen påverkat beslutet

Under året har pressen på Håbos KSO varit hård. Vid ett tillfälle, i en intervju med Svt, fick hon veta att hon spelats in under ett samtal med en person där hon diskuterade ett internt personal-ärende.

Hennes reaktion på den inspelningen blev viral och spreds på sociala medier-konton med flera hundra tusen följare.

– Det där har egentligen inte påverkat alls. Det är sådant man får räkna med, säger hon nu.

Hur kände din familj inför det där?

– Jag tror inte ens att de har sett det. Det har inte med saken att göra. Det är mer mina barn som har frågat, ”hur länge ska du hålla på, mamma?” Vad oppositionen och andra har gjort har inte påverkat alls. Jag är 54 år nu och ska jag göra något annat i mitt liv är det kanske nu. Då kändes det helt rätt.

Kommer du agera drottning- eller kungamakare och ta fram din ersättare?

– Nej, det har jag inga planer på. Jag tänker att min efterträdare får sätta sin prägel.

Ett tillfälligt uppdrag först

Lotta Grahn Elg fick uppdraget när den förra KSO:n, Carina Lund blev sjuk. Det var i slutet av 2017.

– I mitten av november blev jag vald att träda in i Carinas frånvaro. Drygt en vecka senare, den 27 november hade vi ett nytt kommunfullmäktigegruppsmöte där vi beslutade att jag skulle gå in på heltid för Carina som behövde lämna sina uppdrag, berättade Lotta Grahn Elg för Mitt i Bålsta i januari 2018.

Lotta tog tjänstledigt till 80 procent, men fortfarande med inställningen att så småningom återgå till sitt vanliga arbete och att Carina Lund skulle komma tillbaka.

Därefter gick det fort. Carina Lund gick bort den 2 januari. Då blev det tillfälliga uppdraget permanent.

– Redan då ville jag egentligen kliva av, men i stället fick jag kliva på. Att kliva av har jag tänkt på ett tag, jag vet inte hur länge. Kanske sedan ett år tillbaka.

Kritik

Kritiken har som sagt stundtals varit hård och inte minst från oppositionen.

– När man är chef och ledare är det så, och särskilt kanske när det handlar om politik. Nu har vi tre olika läger och skulle jag bara lyssna på dem skulle det göra jobbet väldigt tungt. Jag vet att moderat politik håller, och jag vet att vi gör bra saker. Det är feedback jag har fått från medarbetare. Vi har jobbat med rätt saker och jag förutsätter att vi fortsätter så.

– Grejen är den, vi har suttit och pratat om det där, att det är bara hård debatt när vi håller i klubban. Det är märkligt. Det kan vi se i hur det såg ut när oppositionen höll i klubban, men man har ingen självinsikt i att man själv är en starkt bidragande orsak till att det hålls på så här.

Tillbaka till näringslivet

I det pressmeddelande som gick ut står det att Lotta Grahn Elg slutar med kommunpolitiken. Innebär det att rikspolitiken lockar?

– Nej! Jag är ordförande för nomineringskommitténs riksdagslista, men jag ska tillbaka till näringslivet. Så är det. Det är inte helt klart vad jag ska göra framöver, det ska jag fundera över nu, men jag älskar att jobba så jag ska jobba

Blir du kvar i Håbo?

– Ja. Jag har mina barn och barnbarn här.

Hur ser du på Håbos framtid?

– Håbo har stora utmaningar, men med de förändringar vi har gjort och med en kompetent kommundirektör kommer Håbo blomstra ännu mer inom kort.

Den 27 september är det alltså kommunfullmäktige. Då avgår Lotta Grahn Elg (”jag kommer nog inte ens vara med den kvällen”) och lämnar därmed ett uppdrag hon trodde att hon som mest skulle ha i ett par månader.

– Jag ångrar absolut inte att jag har fått ta hand om vår fina kommun. Det har varit otroligt lärorikt och roligt, Tufft också, men det är så livet är. Jag tar med mig mycket från kommunen när jag nu går vidare till näringslivet, säger hon.

”Nu vidtar en intern process där den moderata fullmäktigegruppen i Håbo kommun ska välja en ny gruppledare. Björn Erling, vice gruppledare för Moderaterna, fungerar som tillförordnad gruppledare fram till dess att en ny ordinarie gruppledare blivit vald”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Läs mer här.

Oppositionsrådet Hägglund säger...

Lotta Grahn Elg

Namn: Liselotte Grahn Elg, men jag kallas Lotta. ”När jag skriver på post it-lappar så förkortar jag det L8.”

Ålder: 54 år.

Yrke: Finanskommunalråd. Jag är annars finance payrole analyst på ett företag, men är nu tjänstledig. ”Lönechef helt enkelt.”

Bor: Bålsta.

Familj: Maken Peter, sonen Emil, 21, Wilma, 17 och katterna Gizmo och Cicci som båda kommit till familjen från katthemmet i Enköping, samt en 10 månaders Shar Pei som lyder till namnet Buzz Lightyear.

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01