Vapnet låg i källaren under många år. Foto: Mostphotos

Hade skarpladdad pistol i bilen – får fängelse

15 år efter att Lidingöbon fått en pistol av en festarkompis hittade han den i sin källaren. Panikslagen skulle han göra sig av med pistolen men glömde den i en hyrbil. Nu får Lidingöbon ett års fängelse.

  • Publicerad 15:24, 26 okt 2018

En Lidingöbo i 40 årsåldern döms till ett års fängelse av tingsrätten för grovt vapenbrott.

Lidingöbon körde omkring på Lidingö med en skarpladdad pistol i bilen som han inte hade licens för.

Enligt det polisförhör som hållits med mannen började händelsekedjan som ledde till gripandet med att han en majmorgon förra året gick ner i sin källare för att hämta ett par skor. Där nere passade han på att titta i sin gamla verktygslåda. Då fick han en chock.

I verktygslådan låg en pistol som han fått av en kompis som han 15 år tidigare brukade festa med.

Glömmer pistolen när telefonen ringer

Panikslagen bestämde mannen sig för att göra sig av med vapnet genom att åka och slänga det i vattnet. Han gömmer pistolen under mattan på en hyrbil han har och åker iväg. I bilen ringer telefonen. Mannen svarar och glömmer bort pistolen, han åker till uthyrningsstället och lämnar tillbaks bilen. Pistolen är kvar i bilen.

När han inser sitt misstag åker han tillbaka till hyrbilsstället för att hämta pistolen. Men hyrbilspersonalen har hittat pistolen och larmat polis, mannen grips när han kommer fram.

Hade ångest för vapnet i källaren

Mannen uppger i rätten att han under året haft ångest för att han haft vapnet men efterhand förträngt att det fanns i hans källare. Han visse inte om att det var skarpladdat. Det faktum att han aldrig tänkte använda vapnet menar han är skäl för att mildra straffet.

Tingsrätten håller inte med och bedömer brottet som grovt då han hade med sig vapnet, laddat på allmän plats.

Mannen döms till ett års fängelse.