KÖR UT VACCIN. Familjeläkarna kritiseras för att ha frångått prioordningen. Foto: Stefan Källstigen/Ingrid Johansson

Hade doser över – vaccinerade bostadsrättsförening

När de var klara med dos ett på äldreboendena fanns 100 doser över. Då vaccinerade Familjeläkarna seniorboendet nära deras vårdcentral. Det var fel, men förmildrande att inga doser gick till spillo, enligt regionen.

  • Publicerad 05:11, 11 mar 2021

När Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB vaccinerade mot covid-19 på särskilda boenden för äldre gjorde de en avstickare till ett seniorboende och vaccinerade där ett hundratal personer.

Trots att det inte ingick i uppdraget.

Tilltaget anmäldes till Region Stockholm, som utrett och nu kommit med sitt beslut: Familjeläkarna har "frångått prioriteringsordningen för vaccinering mot covid-19" står det.

Men i övrigt köper regionen till stora delar Familjeläkarnas förklaring.

Det var den 15 januari som vaccineringen vid seniorboendet ägde rum. Ett seniorboende är en vanlig bostadsrättsförening, men för 55+.

Fick doser över

Familjeläkarna hade då varit igång med vaccineringen på sina äldreboenden sedan mellandagarna. Nu hade alla deras patienter erbjudits dos ett och "det gick inte att identifiera ytterligare personer på Säbo som kunde ta emot vaccinet" uppger de.

Men det fanns doser över, och för att de inte skulle förfaras så sade Familjeläkarna ja till seniorboendet, som tidigare hört sig för om vaccin.

Vaccinationen för 80+ har dragit igång

Var deras patienter

Boendet ligger nära Familjeläkarnas vårdcentral i Nacka, och en stor del av de boende är listade hos dem.

Många har hemsjukvård och hemtjänst, och ingår därmed i prioritetsgrupp ett, hävdar Familjeläkarna i sitt svar till regionen.

Förmildrande omständighet

Regionen påpekar att de varit tydliga med att prioriteringsordningen ska hållas, och att vårdgivarna måste planera hur de ska använda varje dos, även de som blir över i slutet av dagen. Varje dos måste användas.

Men samtidigt konstaterar de att vaccinflaskorna först sades innehålla fem doser, men visade sig räcka till sex.

Måste planera bättre

"Detta var tidigt under vaccinationen och förvaltningen förutsätter att vårdgivaren nu har en bättre planering när det gäller hanteringen av vaccinet för att undvika att det uppstår en större mängd spilldoser" skriver Region Stockholm i beslutet.

Gick före i vaccinationskön –  nu får socialchefen sparken

Vaccinerar vid 70 boenden

Vid Säbo, särskilda boenden för äldre, är det regionen som ansvarar för läkarkontakterna via ett antal vårdföretag. Kommunerna är huvudmän och ansvarar för övrig vård och omsorg.

Familjeläkarna i Saltsjöbaden har läkare vid ett 70-tal äldreboenden.

Det är läkare som förskriver vaccinet, och därför de som organiserar vaccineringen vid äldreboendena.

Visa merVisa mindre