Bomb. I ett förråd låg en fjärrstyrd sprängladdning som med enkla medel skulle kunna ha detonerat. Foto: Polisen

Hade bomb och vapen hos sin mamma – döms till fängelse

När polisen slog till mot en bostad på Dalarö i våras hittades en bomb och tunga vapen. Nu har en 20-årig man dömts till fängelse i två år och sex månader vid Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 12:07, 3 nov 2020

Det var kvällen den 4 maj som polisen slog mot till mot en fastighet på Dalarö. En kvinna hade då hittat en väska i sitt hem med en hemmagjord fjärrstyrd sprängladdning, ett automatvapen, en pistol samt ljuddämpare och ammunition.

Kvinnans 20-åriga son blev tidigt misstänkt och hans fingeravtryck hittades på vapen i väskan. Enligt utredningen handlar det om vapen som har använts vid skjutningar kopplade till organiserad brottslighet i Stockholmsområdet.

Vapen hittades i en resväska i ett förråd i bostaden. Foto: Polisen

Nu har han dömts till två år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt domen ska det ses som grovt eftersom bomben med enkla medel kunde ha detonerat och med stor sannolikhet ha orsakat omfattande skador på både egendom och människor.

"Handlade i nöd"

20-åringen erkänner sig skyldig, men menar att han handlat i nöd och därför inte ska dömas för brott.

Under huvudförhandlingen berättade han att han hade en knarkskuld till en person som han inte kunde betala. Han förvarade därför väskan åt personen, annars skulle han skjutas.

Men detta var inget han sa i förhör under utredningen, och rätten bedömer därför att berättelsen är en efterhandskonstruktion.

Mitt i har sökt 20-åringens advokat. Domen har hittills inte överklagats.