Kommunhusets besökare kan skriva in sitt namn och den man besöker i en liten dator vid receptionen. När Mitt i Bålsta försöker skriva in Helene Zeland Bodin (C)för den förbokade intervjun finns hon inte i systemet.

– Nä, det är ju lite nytt, haha. Jag fick en dator på andra dagen. Det har varit lite jobbigt att hitta vad jag ska göra. Jag har varit i huset tidigare flera gånger givetvis, men egentligen bara på plan ett. Jag har inte varit där uppe och gått runt, förutom att jag pratat med Lotta och några till. Så är det ju, säger hon när hon kommer ner från sin nya plats.

Lotta, det är Lotta Grahn Elg. Företrädaren vars uppgifter Helene Zeland Bodin nu tar över. Grahn Elg var minst sagt omstridd och inte sällan konfrontativ och den politiska debatten har varit hård.

– Jag är nog mer inlyssnande. Jag vill ha mer kommunikation. Blåser det så blåser det. Jag kan bara vara mig själv, säger Zeland Bodin.

En tragedi

Hon delar dock erfarenheter med företrädaren. Precis som Grahn Elg var det en tragedi som tvingade henne att ta en ledarroll. När centerns rutinerade gruppledare Leif Zetterberg gick bort i cancer var det Zeland Bodin som fick kliva fram. Redan innan hans sjukdom blev känd ville Zetterberg ha henne som ersättare i kommunstyrelsen.

– Jag tror att han hade en tanke. Det var ett tag efteråt som vi fick reda på att han var sjuk. Sedan gick det väldigt fort och jag hade naturligtvis en sargad grupp, för Leif var fantastisk. 70 år, 50 år i politiken. Vilken erfarenhet, vilken visionär.

– Det var vissa saker som han sa till mig som jag undrade över. ”Varför sa han det till mig?” Nu förstår jag.

Överraskad

KSO-uppdraget kom dock överraskande.

– När Lotta avsade sig det här hade jag faktiskt inte en tanke på det. Jag blev tillfrågad en tid efter. Jag tänkte: ”Det är mitt ansvar som gruppledare att gå in. Backar jag så backar jag mot medborgarna och det vore inte ansvarsfullt.”

– Jag är inte så känslosam. Jag är rätt strategisk. Det är väl typiskt mig att sticka in huvudet i getingboet, men i det här läget så kände jag att jag måste ha min familj med. För det påverkar dem också och jag har fått jättebra stöd av alla.

Getingbo

Många skriver antagligen under på en liknelse mellan ett getingbo och Håbo kommun efter rubriker om tystnadskultur, uppsagda och utköpta människor och ofta hård politiskt strid. Vad tror Helene Zeland Bodin att det nya jobbet kommer göra med henne?

– Det här ska inte förändra mig. Mitt uppdrag är en sak och min person är en annan sak. Men det är klart att jag kommer förändras för jag kommer lära mig så mycket ledarskap. Men jag vill inte tappa bort mig själv. Det är viktigt att jobba för alla medborgare och att inte tro att man är någon annan.