Håbo anklagas för vaccineringsfusk

Chefer inom hemtjänsten har fått vaccin före de anställda. Det följer riktlinjerna, säger socialchef Erik Johansson. – Alla är medarbetare i grunden.

  • Publicerad 11:48, 4 feb 2021

Inga kommunchefer har gått före i kö

Den senaste tiden har det rapporterats i medier om hur vaccineringen mot covid-19 inte sköts enligt reglerna i vissa kommuner. I Eskilstuna utreds flera chefer för misstankar om att ha kringgått vaccinturordningen. I Sörmland har en chef för ett äldreboende låtit vaccinera sin egen familj före personalen. Till exempel.

Nu kommer anklagelser mot chefer inom hemtjänsten i Håbo. Mitt i Bålsta har fått mejl från olika personer som jobbar inom hemtjänsten. I ett skriver man: *”Vi från hemtjänsten i Håbo kommun vill gärna uppmärksamma att ytterligare ett fall där chefer och övrig administrativ personal från hemtjänst och personlig assistans gått före sin vårdpersonal när det gäller vaccinationen för Covid 19. Den 14:e januari fanns det 5 restvaccin kvar efter att man vaccinerat på ett särskilt boende. När man tog kontakt med vårdpersonalen får de veta att det endast fanns 1 vaccin kvar, som gick till en vårdpersonal, medan det i själva verket fanns fem vaccin, men chefen prioriterade sig själv och sina närmsta på kontoret i första hand.”

Säkerhetsåtgärd

I ett annat mejl skriver en person att: ”I Håbo kommuns hemtjänst har ingen personal som jobbar ute bland våra äldre fått vaccin medans alla chefer och samordnare som jobbar på kontoret har tagit.”

Erik Johansson är socialchef i Håbo kommun.

– Det levereras ut vaccin till vårdcentralerna i början av veckan och alla doser måste ges. Man ska inte kassera några doser. Man vaccinerar och sedan har man restdoser över och då har man inställelsetid som måste hålla, det innebär att man måste komma direkt, säger han.

– Det vi har fått till oss från regionen är att kommunen ska ha en pool just för att kunna fånga upp sådana här restdoser, så att inget vaccin förfars. Det är en säkerhetsåtgärd för att man inte ska hamna i ett läge där vaccindoser går till spillo.

Erik Johansson menar också att det inte är något konstigt att chefer inom till exempel hemtjänsten får vaccin.

– Alla är medarbetare i verksamheten och det gäller cheferna också. De träffar också brukare och anhöriga och framförallt träffar de ju personalen. Det jag kan säga är att inga chefer som arbetar i kommunhuset har gått före i kön. De chefer som nu fått vaccin arbetar alla inom äldreomsorgen och är fysiskt på plats i verksamheten.

– Det viktiga här är att alla ska vaccineras. Alla som vill. Projektet är i full gång. Båda våra vårdcentraler i Håbo gör ett jättejobb.

Regionrådet om vaccineringsfusk

Så här skriver regionrådet Malin Sjöberg Högrell om rapporteringen kring folk som tränger sig före i vaccinationskön:

”Än så länge finns inga sådana bekräftade fall i vår region, instruktionerna från regionen har varit tydlig att vi ska följa de prioriterade faserna som Folkhälsomyndigheten definierat. Men med detta sagt så kan det finnas enskilda fall när någon annan får gå före för det beror på att om flaskan är öppnad så måste vi använda den.”

Visa merVisa mindre

Helgens blåljus: Osämja på gymmet ledde till bråk utanför

Två unga män blev osams om redskapen på ett gym i Bålsta. Tjafsandet på gymmet ledde till ett senare slagsmål utanför. Den ene har nu anmält den andre för misshandel.måndag 1/3 12:31

8000 luncher har hämtats ut av hungriga gymnasieelever

Så går matsatsningen i Upplands-Bro. Kommunens satsning på restaurangnäringen och sina distansstuderande gymnasieelever har pågått sedan 18 januari. Mitt i har begärt ut siffror som visar hur lunchsatsningen fortskrider.måndag 1/3 12:24