Gyttring. Robbin Ståhl, Erika von Knorring och Patrik Midelf ger sig ut på julturné. Foto: DAVID LINDER

Gyttring drar ut på sin fjärde julturné

Irländskt men Enköpingsbaserat. Nu åker Gyttring på sin fjärde julturné i ordningen. En turné som är mer efterlängtad någonsin.

  • Publicerad 10:54, 2 nov 2020

Julturnén har varit vår morot ända sen kulturen stängdes ned i våras.

Hur känns det att få komma ut och spela igen? 

– Det känns helt fantastiskt! Vi har verkligen saknat interaktionen med publiken och det är extra kul att det är just julturnén vi får komma ut med igen, eftersom den ligger oss varmt om hjärtat.

Hur har det varit att vara musiker under det gångna coronaåret? 

– Det har varit osäkert, men även utmanande och utvecklande. Vi har fått tänka utanför boxen och hittat kreativa lösningar. Vår kommande julturné är exempel på detta, då restriktionen på max 50 personer i publiken gjort att vi spridit ut konserterna till fler ställen istället för några få större lokaler, säger trion i Gyttring, som utgörs av Robbin Ståhl, Erika von Knorring och Patrik Midelf.

Var det självklart att ni skulle ha en julturné i år? 

– Både ja och nej. Julturnén har varit vår morot ända sen kulturen stängdes ned i våras. Vi förstod dock ganska snart att det inte skulle gå att genomföra som vanligt och därför är vi extra tacksamma att vi ändå fått ihop en turné som funkar utifrån rådande restriktioner.

Ni har 22 spelningar på lite drygt en månad. Hur förbereder ni er? 

– Klart att det går åt mycket tid till en sådan här omfattande turné, men det största lasset, som gäller bokning av lokaler och planering av allt, är redan avklarat. Nu siktar vi istället på att fokusera på musiken och det roliga som komma skall.

Ni släpper i samband med turnén en jul-EP? 

– Som tidigare nämnt är vår julrepertoar någonting som vi alla vurmar för, så därför kändes det naturligt att vår andra skiva består av just julmusik. Under det här året, med mycket ledig tid, har vi verkligen haft en möjlighet att fundera på vad vi vill musikaliskt, hur vill vi låta och vad vi brinner för. Den här skivan är en liten försmak på den nya musikaliska riktningen vi tagit, kanske kommer den vana Gyttring-lyssnaren lägga märke till detta även i vår ordinarie repertoar framöver.

Slutligen, vad önskar ni i er mest av allt just nu?

– Det självklara är såklart att den här pandemin tar slut så att man kan återgå till någon slags normalitet igen. Vi själva saknar att möta människor i större skala, både publik och andra musiker, och det längtar vi verkligen efter att få uppleva igen.

Så låter Gyttring

Gyttring är en folkmusiktrio som spelar irländska folkvisor med inslag från den svenska folkmusiktraditionen. Repertoaren består till stor del av den mer finstämda delen av folkmusiken och de berättande sångerna med dess tillhörande historier står i fokus. 

Här spelar Gyttring i Enköping:

29 november – Brunnagården,
Örsundsbro.

12 december – Altunagården,
Fjärdhundra.

20 december – Lötgården, Grillby

Visa merVisa mindre

Westerlundska inför fjärrundervisning – igen

Nyheter Westerlundska gymnasiet övergår till att delvis undervisa på distans. Bland annat för att minska trängseln i skolan matsal. – Det finns en oro både bland elever och personal, säger Carina Westh som...torsdag 26/11 11:41

Bestulen på golfklubbor? Se hit!

Nyheter Golfklubbor som tros vara stulna har hittats. En man misstänks ha misshandlat en kvinna. Det är något av dagens blåljusrapport.torsdag 26/11 10:54