Gympan kvar i Skarpnäck efter protester

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Friskis och svettis gympa i Skarpnäck får vara kvar. Det beskedet kom i förra veckan – efter att Friskis och svettis styrelse prövat frågan igen.

– Det är fantastiskt, säger Karl Nordlander, som gått på gympan i 24 år och avverkat över 2 500 gympatimmar där.

Friskis och svettis skriver på sin webbplats att man lyssnat på föreningsmedlemmarna och ”imponerats av engagemanget”. Därför är föreningen hoppfull om att kunna locka fler motionärer till verksamheten.

– Hela Friskis och svettis bygger på att medlemmarna är aktiva och det har vi tagit till oss. Ska man vara ärlig hade vi inte riktigt tagit reda på vilket engagemang som fanns i Skarpnäck, säger Friskis och svettis Stockholms styrelseordförande Lars G Mattsson till Lokaltidningen Mitt i.

– Vi vill bevara vår kultur som folkrörelse, då kan vi inte bete oss som ett storföretag, tillägger han.

Gympaverksamheten i Skarpnäck har funnits sedan 1986 och har omkring 500 medlemmar. För några månader sedan kom dock beskedet att verksamheten skulle läggas ned vid årsskiftet.

Motivet var att antalet medlemmar sjunkit och att man ville koncentrera verksamheten till Farsta, där anläggningen ska byggas ut. Beskedet fick Skarpnäcksmotionärerna att gå ut i protest, och 400 namnunderskrifter samlades in.

– Det känns jättebra att Friskis och svettis lyssnat på oss. Gympan betyder så oerhört mycket för hela stadsdelen, säger Karl Nordlander.