– Det blir min andra tävling för Sverige, jag har varit med i Nordiska Ungdomsmästerskapen innan. Men det här är en större tävling och det ska bli jätteroligt att få den erfarenheten, säger August.

Han kommer från en riktig simmarfamilj, men själv tränade August i stället gymnastik tills han bytte sport för fem år sedan.

– Jag hade simmat mycket med familjen innan, och till och med tävlat lite, men jag var 12 år när jag började träna i Tureberg.

"Stora kliv under flera år"

Sedan dess har utvecklingen tagit fart, framför allt sedan August flyttade till riksidrottsgymnasiet i Helsingborg.

– Han har tagit stora kliv under flera år, men nu har han fått ha en lite längre träningsperiod och tränar med andra duktiga simmare. Han har fått en tydligare målbild. Och förstås mycket träning, säger Trotte Karlsson som är chefstränare i Turebergs Simklubb.

Tio pass i veckan

Under träningsperioden blir det åtta simpass i veckan, plus två gympass, berättar August.

– Bättre förhållanden, mer träning och hårdare konkurrens har gjort att jag har fått en lyft här. I början kändes det lite jobbigt att lämna familjen, men jag har lite kompisar här på RIG och de peppade mig. Nu känner jag att det var det bästa beslut jag har tagit, jag trivs jättebra. Men det är också skönt ha kvar Tureberg när jag är hemma i Sollentuna, och jag tävlar fortfarande för klubben.

På Swim Open i april kvalade August in till junior-EM och när truppen presenterades var han uttagen till en rad starter: 50 bröst, 100 bröst, 200 bröst och minst en lagkapp.

– I början var bröstsim mitt sämsta, men första gången jag kvalade in till ungdoms-SM så råkade det bli på bröstsim. Efter det blev det bröstsim för mig, plus medley, säger han.

I pappas fotspår

Före själva mästerskapet har August och landslagskompisarna legat på läger i Ostia för att toppa formen.

– Bara slipa de sista detaljerna. Hårdträningen har vi haft, säger August.

Han siktar på att slå personligt rekord, men hur det än går ska det bli roligt att simma i mästerskapsbassängen i Rom, tycker August.

– Lite extra kul eftersom min pappa simmade i junior-EM i Rom 1987. I samma bassäng!