Gymnast blev simmare – och landslagsman

Han har alltid simmat mycket, men började träna i Turebergs Simklubb först som 12-åring. Nu, fem år senare, är August Eriksson med i junior-EM som just nu pågår i Rom.

  • Publicerad 06:10, 6 jul 2021

– Det blir min andra tävling för Sverige, jag har varit med i Nordiska Ungdomsmästerskapen innan. Men det här är en större tävling och det ska bli jätteroligt att få den erfarenheten, säger August.

Han kommer från en riktig simmarfamilj, men själv tränade August i stället gymnastik tills han bytte sport för fem år sedan.

– Jag hade simmat mycket med familjen innan, och till och med tävlat lite, men jag var 12 år när jag började träna i Tureberg.

"Stora kliv under flera år"

Sedan dess har utvecklingen tagit fart, framför allt sedan August flyttade till riksidrottsgymnasiet i Helsingborg.

– Han har tagit stora kliv under flera år, men nu har han fått ha en lite längre träningsperiod och tränar med andra duktiga simmare. Han har fått en tydligare målbild. Och förstås mycket träning, säger Trotte Karlsson som är chefstränare i Turebergs Simklubb.

Tio pass i veckan

Under träningsperioden blir det åtta simpass i veckan, plus två gympass, berättar August.

– Bättre förhållanden, mer träning och hårdare konkurrens har gjort att jag har fått en lyft här. I början kändes det lite jobbigt att lämna familjen, men jag har lite kompisar här på RIG och de peppade mig. Nu känner jag att det var det bästa beslut jag har tagit, jag trivs jättebra. Men det är också skönt ha kvar Tureberg när jag är hemma i Sollentuna, och jag tävlar fortfarande för klubben.

På Swim Open i april kvalade August in till junior-EM och när truppen presenterades var han uttagen till en rad starter: 50 bröst, 100 bröst, 200 bröst och minst en lagkapp.

– I början var bröstsim mitt sämsta, men första gången jag kvalade in till ungdoms-SM så råkade det bli på bröstsim. Efter det blev det bröstsim för mig, plus medley, säger han.

I pappas fotspår

Före själva mästerskapet har August och landslagskompisarna legat på läger i Ostia för att toppa formen.

– Bara slipa de sista detaljerna. Hårdträningen har vi haft, säger August.

Han siktar på att slå personligt rekord, men hur det än går ska det bli roligt att simma i mästerskapsbassängen i Rom, tycker August.

– Lite extra kul eftersom min pappa simmade i junior-EM i Rom 1987. I samma bassäng!

Uppvuxen i Edsviken

Namn: August Eriksson.

Ålder: Fyllde 17 år i slutet av juni.

Bor: Helsingborg, uppvuxen i Edsviken.

Familj: Pappa Bert-Ola Eriksson, mamma Eva Ulmander Eriksson, bror Hugo Eriksson och syster Astrid Eriksson. ”Och alla är simmare.”

Skola: Har gått ett år på riksidrottsgymnasiet i Helsingborg, innan dess på Helenelundsskolan.

Meriter: Brons i NUM (200 bröst) och silver i NUM (bröststräckan på 4x100 medley). Två guld och ett silver i ungdoms-SM (samtliga bröstsim).

Mål i karriären: ”Att kvala in till JEM igen nästa år, men också till JVM som skulle ha gått i Kazan i år. Och sedan vara med i stora EM".

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00